Primer dia de l'any sense glaçades enlloc del país

El fred ha abandonat temporalment Catalunya fins i tot de les cotes més altes del Pirineu

Pic de Lavans (Mercè Adrian)

Les temperatures altes dels darrers dies es donen al migdia i durant la matinada. Avui no ha glaçat enlloc del país.

Una de les zones més sensibles a les glaçades són les valls del Pirineu, on a primera hora del matí es diposita l'aire fred de la nit i glaça amb facilitat, coom per exemple a la vall ceretana, la d'Àneu o la de Boí. En canvi, l'aire càlid d'aquests dies i la gran durada d'hores de sol en aquesta època de l'any fa que a Das, a la Cerdanya, un dels punts més freds del país, la temperatura no hagi baixat dels 0 ºC des del 8 de maig.

L' altre sector on normalment fa fred són les cotes més altes del Pirineu. Ara bé, avui per primer cop en aquest 2017 la temperatura mínima del sostre de Catalunya, la Pica d'Estats amb 3.143 metres, no ha baixat per sota dels zero graus, amb 1,1 ºC. És la temperatura més freda de Catalunya avui seguida dels 3,3 ºC del Pic de Mont-roig, de 2.863 metres, també al Pallars Sobirà. Ahir la mínima a la Pica d'Estats va ser de 0 ºC.

 

 

 

On és el fred?

Ja sabeu que quan el vent bufa de component sud les temperatures pugen i són altes, com aquests dies. I quan el vent ens arriba de nord, fa més fred i baixen les temperatures. Doncs bé, després d'uns quants dies càlids i de temperatures superiors als 30 ºC, l'arribada i el pas d'un sistema frontal demà provocarà un canvi d'aires. El front farà fora l'aire càlid i el substituirà per aire més fred, no pas gèlid. Tornaran les glaçades i les temperatures sota zero. De fet, dijous serà una d'aquells que farà més fred a última hora del dia que no pas de matinada. Nosaltres ho notarem molt més de cara a divendres, sense cap calorada i amb valors normals per aquestes dates.