"1939: els núvols confiscats"
"1939: els núvols confiscats"

Presentació del llibre "1939: els núvols confiscats", sobre la clausura franquista del Servei Meteorològic de Catalunya

La presentació coincideix exactament amb el 79è aniversari de la clausura del Servei

RedaccióActualitzat

El 29 de gener de 1939, tres dies després de l'entrada de les tropes franquistes, es va clausurar el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), una institució nascuda l'any 1921, sota la direcció de l'Eduard Fontserè. Coincidint amb aquella data, es publica un llibre basat en un manuscrit del mateix Fontserè, en què es documenta aquest trist episodi per a la meteorologia catalana.

La clausura del servei va suposar, entre altres coses, la confiscació de més de 5.000 fotografies i documents de la Nefologia Catalana, la branca dedicada a l'estudi dels núvols. Gran part d'aquest material va ser retornat per l'Institut Nacional de Meteorologia, l'actual AEMET, als anys 80.

La Secció d'Estudis Nefològics va ser impulsada pel meteoròleg Rafael Patxot, membre de la Comissió Internacional per a l'estudi dels núvols. La comissió va publicar l'Atlas Internacional dels núvols i dels estats del cel en quatre idiomes: francès, anglès, alemany i català. La manca de traducció al castellà no va agradar gens al director del Servicio Meteorológico Nacional, Enrique Masseguer.

El llibre recull la transcripció del manuscrit de Fontserè, feta per Montserrat Busto, de l'SMC, i un capítol a càrrec de Josep Batlló, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, en què es detalla la col·laboració entre Fontserè i Patxot. L'obra també inclou còpies dels documents que Patxot va enviar per tot el món per fer evident l'espoli de la institució.

"1939: els núvols confiscats" es presentarà el 29 de gener a l'Institut d'Estudis Catalans, exactament 79 anys després del tancament de l'SMC.

Anar al contingut