Sant Jordi i pluja
Sant Jordi i pluja

Per Sant Jordi, la probabilitat de pluja oscil·la entre un 20% i un 40%

Néstor GómezActualitzat

Cal ser optimista de mena, la gran majoria de dies de Sant Jordi de l'últim segle no ha plogut.

Potser recordeu el Sant Jordi del 2011 o el del 2012 amb algunes pluges, però la veritat és que en el món mediterrani on ens trobem, la probabilitat de tenir un dia de pluja és força petita. En el cas específic del dia de Sant Jordi, la probabilitat de pluja a Catalunya oscil·la entre un 15% i un 40%, amb registres superiors 1 l/m².

Si mirem les dades de les dues estacions que tenen més de 100 anys, l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, només ha plogut un 14% de tots els dies de Sant Jordi des del 1905 i, en el cas de l'Observatori Fabra la probabilitat d'obrir el paraigua puja fins al 23%. Els indrets del país on cal observar i vigilar més el temps és al Pirineu, sobretot a la Vall d'Aran. A Vielha, 4 de cada 10 dies de Sant Jordi, plou.

A la resta del país, en general, la probabilitat de pluja per Sant Jordi ronda el 20%. Destaquem Lleida amb un 19% i Tarragona i Girona, amb un 21%.

Quina és la probabilitat que Sant Jordi sigui plujós, amb més de 10 l/m²?

Si la probabilitat de pluja per Sant Jordi és baixa, encara és més baixa la probabilitat de dies plujosos, amb més de 10 l/m². De fet, en els més de 100 anys de dades, tant l'Observatori de l'Ebre com el del Fabra, només 4 dies de Sant Jordi ha plogut més de 10 l/m². En el cas de Vielha, en només vint anys ja en porten dos de ben plujosos.

El Sant Jordi del 2015 sembla que mantindrà l'estadística: temps tranquil a tot el país tret del Pirineu, on poden descarregar alguns ruixats.

Més gràfiques:

Anar al contingut