Pedregada sense pluja, un fenomen curiós

Néstor GómezActualitzat

Les tempestes de diumenge a la tarda van ser ben potents a l'àrea de Barcelona. A banda de les imatges que podeu trobar de les pedregades amb pluja a bots i barrals, aquests nuclis de tempesta van deixar un fenomen curiós: pedregades sense pluja. Són imatges com les del vídeo superior, cedides per @jmenchon21, de Sant Joan Despí. S'observa com cau la pedra sense anar acompanyada de pluja.

És un fenomen estrany?

No és estrany que caigui calamarsa o pedra sense precipitació, però no és comú. De fet, en molts casos, al cap de poca estona arriba la pluja.

Per què es dona?

La calarmasa i la pedra es formen dins les grans nuvolades anomenades cumulonimbus. Les gotetes d'aigua del núvol són mogudes pers corrents d'aire que les eleven a la part superior, on la temperatura és molt més baixa i es pot congelat. Quan aquest viatge per l'interior del núvol el fa unes quantes vegades, el petit gra de calamarsa es va engrandint fins que venç el corrent d'aire ascendent. És en aquest moment quan la calamarsada o la pedregada descarrega contra terra. En el cas d'aquestes imatges que teniu, el corrent d'aire ascendent encara sostenia l'aigua dins el núvols, mentre que la pedra, molt més pesant, impactava a terra sense pluja.

Moments de corredisses en caure la calamarsa a Cornellà de Llobregat:

Una tempesta de curta durada però de gran impacte.

So eixordidor de la pedra picant contra les teulades metàl·liques a la benzinera dels túnels de Vallvidrera.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut