Josep Garcia a Oimiakon a -59 ºC
Josep Garcia a Oimiakon a -59 ºC

Onada de fred a Sibèria amb temperatures camí de rècord mundial

Sibèria viu una onada de fred extrem amb temperatures de fins a -65 ºC

Néstor GómezActualitzat

Parlar de -30, -40, -50 ºC des de la nostra perspectiva mediterrània és parlar de ciència-ficció. En canvi, a la Sibèria oriental és el més comú en els mesos més freds de l'any. Ara bé, si nosaltres patim de vegades onades de fred, ells també, tot i que sembli sorprenent.

 

Sibèria viu aquests dies temperatures extremes de fins a -65 ºC, cosa que ha obligat les autoritats a tancar 107 escoles a la república de Iacútia, on estudiaven 9.600 alumnes. Alguns mitjans de comunicació locals informen que en algunes poblacions la temperatura ha caigut aquesta matinada fins als -68 ºC.

 

#Россия#ОймяконПолюсХолода

A post shared by Сивцева (@sivtseva9452) on

 

El fred és tan extrem que dues persones han perdut la vida per hipotèrmia després que el seu vehicle tingués una avaria en una carretera local. La falta de cobertura mòbil no va donar temps als equips de rescat d'arribar al lloc de l'avaria. Les autoritats de Iacútia ja tenien activada l'alerta per onada de fred. A Oimiakon, poble famós en el món de la meteorologia per ser el més fred del món, les classes de Primària se suspenen quan la temperatura cau per sota dels -52 ºC.

 

Camí d'un rècord mundial

El fred continuarà extrem durant els propers dies. Els meteoròlegs estimen que la temperatura podria caure cap als -69 ºC, cosa que significaria un nou rècord de fred en lloc poblat. Oimiakon té el rècord mundial de fred en zona poblada amb -67,7 ºC registrats el 6 de febrer del 1933. Ara bé, la més baixa registrada al planeta es va donar a la base de Vostok, a l'Antàrtida, amb -89,2 ºC el 21 de juliol de 1983.

Anar al contingut