Sol tòrrid a Barcelona (Ramon López)
Sol tòrrid a Barcelona (Ramon López)

Onada de calor els propers dies

Néstor GómezActualitzat

S'acosta la primera onada de calor dels darrers tres anys. Dies de molt suar, de mal dormir i de valors extrems.

A partir de diumenge, una massa d'aire procedent del nord d'Àfrica durà un temps sec i molt càlid a tot el país i persistirà durant tota la setmana que ve. Serà la calor més intensa i persistent dels darrers anys. De fet, serà la primera onada de calor des de l'agost del 2012. La curiositat d'aquesta gran calorada és que coincideix amb el començament de l'estiu.

Les temperatures a Catalunya seran altíssimes, tant mínimes com màximes, durant els darrers dies de juny, i s'acostaran a algun rècord de calor o potser el trencaran. Les matinades no seran gens fresques, amb valors superiors als 22 ºC a tota la costa i una bona part de l'interior. Només a les valls del Pirineu la nit serà menys càlida. Pel que fa a les màximes, rondaran els 38-40 ºC a les comarques més tòrrides del país: plana de Lleida i interior de les Terres de l'Ebre. També al Pirineu la calor serà ben forta, amb màximes que poden arribar als 35 ºC en algunes valls.

Us presentem aquesta gràfica de temperatures a 850 hPa, temperatures a uns 1.600 metres d'altitud aproximadament, sobre Barcelona. Ens fixarem en dues línies: la vermella, que correspon a la mitjana dels darrers 30 anys; i la blanca més gruixuda, amb els valors previstos. Observeu com durant tot el període la calor serà molt superior als valors normals. Tant és així que, entre el 28 de juny i el 7 de juliol, els valors seran superiors als 20 graus, quan la línia de valors climàtics no arriba als 15. Aquesta persistència de calor extrema és la raó per la qual parlem d'onada de calor.

 

Darrera onada de calor al 2012

Després de dos estius sense onades de calor, cal remuntar-se a l'agost de 2012 per trobar-ne la darrera. En aquella ocasió, 7 dies consecutius de calor extrem van situar valors de 40 ºC al Prepirineu i Catalunya Central, màximes de més de 25 ºC a les cotes altes del Pirineu i nits d'insomni. Les matinades van ser sufocants, amb mínimes entre 24 i 27 ºC, les més càlides des del començament del segle XXI. En el cas de l'aeroport de Barcelona, els 27 ºC de mínima va ser la més alta des del 1924.

 

Anar al contingut