Mapa de localització de llamps i freqüència (NASA)
Mapa de localització de llamps i freqüència (NASA)

On cauen més llamps al planeta?

Néstor GómezActualitzat

La NASA recull en un mapa quinze anys d'anàlisi de les tempestes al planeta, on cauen els llamps i quants per quilòmetre quadrat.

El mapa mostra la mitjana de llamps anuals per quilòmetre quadrat entre 1998 i 2013. Les àrees amb menys llamps són les pintades de color gris i les àrees de major nombre són de rosa brillant, amb valors que arriben a superar els 150 llamps per quilòmetre quadrat a l'any.

Es donen més llamps sobre terra que sobre els oceans i són més freqüents com més a prop de la línia equatorial. Aquestes són dues conclusions que s'extreuen del mapa d'observació de llamps fet per satèl·lit. Els llamps es formen en grans cumulonimbus i aquests necessiten calor per desenvolupar-se amb força i donar peu a ruixat i tempestes. Les zones que poden emmagatzemar més de pressa calor són, precisament, les superfícies terrestres i les zones equatorials. Si es combinen, trobem les zones de planeta amb més conveccions, més inestabilitat i més pluges.

El científic de la NASA Daniel Cecil afirma que les dades presenten alguns aspectes regionals interessants, com per exemple el gran nombre de llamps concentrats en el mes de maig a la vall de Brahmaputra, a l'est de l'Índia. Les zones del planeta amb més llamps es troben a l'Àfrica central; destaca l'est de la República Democràtica del Congo, cap a les muntanyes de Mitumba, i nord-oest d'Amèrica del Sud. A Veneçuela, el llac de Maracaibo té el actualment el rècord Guisness de més llamps del planeta, amb 250 llamps per quilòmetre quadrats a l'any.

Les dades de localització dels llamps les han obtingut els satèl·lits de la NASA OrbView-1/Microlab, entre els anys 1995 - 2000, i Tropical Rainfall Measuring Mission, entre el 1998 i el 2013.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut