Els agricultors acompanyen el seu bestiar en un camí de muntanya enmig de la vegetació cremada a San Martín de Cereixedo, a Lugo (Reuters)
Els agricultors acompanyen el seu bestiar en un camí de muntanya enmig de la vegetació cremada a San Martín de Cereixedo, a Lugo (Reuters)
Vigo

Primer detingut a Galícia pels incendis forestals

Ja no queda actiu cap dels 147 focs que han causat quatre morts i han cremat 11.500 hectàrees

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha comunicat que ha fet la primera detenció relacionada amb els incendis que afecten Galícia en els últims dies. 

Aquest primer detingut és un home de 55 anys, veí de Vigo, que té antecedents per cremar rostolls. Se l'acusa d'haver calat foc en una zona d'arbrat d'una finca de la població d'Os Blancos, a Ourense, a uns 300 metres de diversos habitatges i 200 d'una granja.  

El focus incendiari, que al final no va afectar les cases, s'hauria iniciat per una imprudència i va cremar una hectària de terreny.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha comunicat la detenció en un missatge a Twitter: 

La detenció ha estat possible gràcies a la col·laboració ciutadana. 

Els bombers gallecs, d'altra banda, han informat fa una estona que no queda cap foc actiu. 

Galícia, d'altra banda, comença a fer balanç de l'onada d'incendis que ha devastat el país i ha provocat la mort de quatre persones, més d'11.500 hectàrees cremades i desenes de propietats destruïdes per les flames. La pluja ha facilitat que s'hagi reduït dràsticament el nombre d'incendis actius. Ara mateix, els focs ja no amenacen zones habitades.

També s'ha obert la polèmica política després que el president de la Xunta, el popular Alberto Núñez Feijóo, ha admès que els focs van estar descontrolats les primeres 12 hores. És una autocrítica amb matisos:

"Hem perdut el control durant 12 hores. Si la gent considera que la política d'incendis, la política forestal, es deu a aquesta pèrdua de control durant 12 hores, em fa la sensació que no estem parlant de política forestal, estem parlant de política amb minúscules i partidista."

El president gallec va afirmar, recordem-ho, que aquesta onada de focs eren provocats i va qualificar-ho de "terrorisme incendiari".

De fet ja hi ha un detingut, però no a Galícia sinó a Ponferrada, a Lleó, on també hi ha hagut incendis. El jutge ha ordenat l'empresonament provisional i sense fiança d'un home, de 40 anys, que hauria provocat sis focs en diferents punts de la població. La policia local de Ponferrada ha identificat un home de 84 anys, veí d'Oviedo, sospitós d'haver cremat una altra zona boscosa de Lleó.

 

 

En aquests moments, a Galícia hi ha una quinzena d'incendis que continuen actius, nou més estan controlats i vuit estan en situació estable, però cap suposa un perill per a la població, segons informa la Xunta.

El panorama que ofereix una part important dels boscos és desolador, especialment al cor de la comarca d'Os Ancares, a Lugo, on les flames han cremat zones d'un valor ecològic i natural molt alt.

Veïns de la població de Carballeda d'Avia, a Ourense, han descrit el que va passar com a "tempestes de foc", que en poques hores van arrasar muntanyes i cases, i que van provocar la mort d'un home que intentava salvar el bestiar.

 

Dimiteix la ministra d'Interior de Portugal

La ministra d'Interior portuguesa, Constança Urbano de Sousa, ha dimitit avui, després que almenys 41 persones han mort des de diumenge a Portugal a causa dels nombrosos incendis que han afectat el nord i el centre del país. 

Urbano de Sousa havia estat molt criticada per la seva gestió de la lluita contra el foc en els últims mesos. 

El primer ministre, el socialista António Costa, ja ha acceptat la dimissió de la màxima responsable dels Bombers, la policia i Protecció Civil, que en la seva carta de dimissió ha escrit que "estan esgotades totes les condicions polítiques i personals per continuar en el càrrec". 

Costa, que es podria enfrontar a un vot de confiança per aquesta crisi, ja s'ha compromès a fer "reformes profundes" en el manteniment dels boscos i la lluita contra els incendis. 

Ahir, fins i tot, el president portuguès, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, va demanar al govern que "extregui totes les conseqüències d'aquesta tragèdia"

Al centre i nord de Portugal, l'onada d'incendis ja ha causat la mort de 41 persones, segons les últimes dades de Protecció Civil. A les últimes hores hi ha hagut quatre víctimes mortals més. S'han trobat tres cossos calcinats i una persona ha mort a l'hospital de Coimbra. El balanç de ferits puja a 71.

Des d'aquest cap de setmana hi ha hagut mig miler d'incendis forestals. El descens de les temperatures i les precipitacions han ajudat a acabar de controlar els últims focs.

Amb els focs apagats o ja controlats, les forces polítiques exigeixen responsabilitats al govern socialista d'António Costa. El partit dretà del Parlament CDS-PP ja ha anunciat que presentarà una moció de censura contra l'executiu.

Aquesta és la segona tragèdia forestal que viu Portugal aquest any. El mes de juny, un gran incendi a Pedrógão Grande a Leiria, va causar 64 morts i 250 ferits.

Els focs que hi ha hagut aquest 2017, per tant, han causat més de 100 víctimes mortals -en quatre mesos- i han cremat 350.000 hectàrees, la superfície més gran cremada des de 2003. 
 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut