Nou satèl·lit meteorològic cap a l'espai per millorar les previsions

Les prediccions del temps han millorat un 27% gràcies a l'aportació dels MetOp

Néstor GómezActualitzat

Un nou satèl·lit meteorològic de tercera generació cap a l'espai. L'Agència Espacial Europea (ESA) enviarà a l'espai el MetOp-C amb l'objectiu de millorar la qualitat dels pronòstics.

El satèl·lit és dins el coet Soiuz i serà llançat a primera hora de la matinada, hora nostra, des de la Guaiana Francesa. El MetOp-C s'unirà als seus dos predecessors de tercera generació: el MetOp-A, llançat l'any 2006, i el MetOp-B, l'any 2012.

El llançament seqüencial dels satèl·lits permet una observació contínua de les variables atmosfèriques com temperatura, humitat, gasos, ozó i velocitat dels vents, unes dades que són crucials per a les prediccions numèriques. Els tres satèl·lits MetOp són polars, és a dir, donen voltes a la Terra a 837 km d'alçada passant pels pols. A diferència dels seus predecessors de segona generació, que són geostacionaris, sempre veuen la mateixa cara de la Terra perquè giren a la mateixa velocitat que ho fa el planeta des d'una distància de 36.000 km.

La qualitat del MetOp-C

El MetOp-C s'ha fabricat a la instal·lació d'Airbus situada a Friedrichshafen, Alemanya. Està dissenyat per tenir una vida útil de 5 anys i pesa gaire bé 4.000 kg. El satèl·lit compta amb 12 instruments i diversos sensors. Tindrà la capacitat d'observar la Terra durant el dia i la nit, així com en condicions de cel cobert. S'utilitzarà per mesurar els vents superficials de l'oceà i observar la distribució de gel marí, i a més controlarà la capa d'ozó a l'estratosfera. També transmetrà les mesures meteorològiques recollides per vaixells, boies i estacions de recerca.

Tres generacions d'observació de la Terra

  • Meteosat de primera generació: del 1977 al 1997. Es van posar en òrbita 7 satèl·lits, del Meteosat-1 al Meteosat-7
  • Meteosat de segona generació: del 2002 al 2015. Es van posar en òrbita 4 satèl·lits, del MSG-1 al MSG-4. Passen a anomenar-se Meteosat-8 i així successivament un cop estan en servei. El Meteosat-11, l'últim d'aquesta generació, encara està operatiu.
  • Meteosat de tercera generació: el MetOp-A, llançat l'any 2006, i el MetOp-B, l'any 2012. Gràcies a aquesta generació de satèl·lits els errors en les prediccions d'un dia s'han reduït fins a un 27%, segons l'ESA.
Anar al contingut