Iceberg a la glacera Pine Island (NASA Earth Observatory)
Iceberg a la glacera Pine Island (NASA Earth Observatory)

Nou iceberg de la mida de Manhattan a la glacera Pine Island

Alberto AlcántaraActualitzat

Un iceberg de la mida de l'illa de Manhattan, uns 60 quilòmetres quadrats, es van desprendre a finals de gener de la glacera Pine Island, a la costa occidental de l'Antàrtida. Les imatges de satèl·lit mostren la dimensió d'aquesta nova fractura, en una zona que ja va patir un esdeveniment similar, però 10 vegades més gran, el juliol de 2005. Entre les dues imatges hi ha dos dies de diferència.

 

Els científics havien detectat noves esquerdes el passat novembre, i poques setmanes després s'ha confirmat la fractura d'aquesta part de la plataforma de gel de l'Antàrtida Occidental. En aquesta animació podeu veure com l'iceberg se separa i es desplaça posteriorment per la badia de Pine Island.

L'episodi pot ser una prova més de la pèrdua de superfície i gruix de la plataforma, principalment deguda a l'escalfament de l'oceà. És un tema greu, donat que aquests esdeveniments provoquen una reacció en cadena que porta a la desintegració ràpida del gel. Quan la plataforma gelada es retira, la inestabilitat de tota la zona augmenta.

Un altre exemple es troba a la plataforma de gel Larsen C, on es va detectar una enorme esquerda de 100 quilòmetres de llarg el passat mes de novembre, que també derivarà en un iceberg de grans dimensions, en aquest cas a la costa oriental antàrtica.

Les glaceres i plataformes de gel ajuden a contenir una capa de gel sobre la terra. La seva pèrdua faria que aquest gel acabés a l'aigua, fent pujar el nivell del mar.

 

Anar al contingut