Ginebra

Nou de cada deu persones al món respiren aire contaminat

Un estudi de l'OMS indica que el Turkmenistan és, amb diferència, el país on hi ha més morts atribuïdes a la mala qualitat de l'aire, seguit de l'Afganistan, Egipte, la Xina i l'Índia

RedaccióActualitzat

Una dada contundent de l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut. Nou de cada deu persones al món respiren aire contaminat. Per arribar a aquesta conclusió, l'estudi ha utilitzat tècniques de mesurament més sofisticades que mai: per satèl·lit, amb models de transport aeri i amb monitors d'estacions terrestres, en més de 3.000 ubicacions de 103 països, tant rurals com urbanes.

L'informe, que inclou un mapa mundial interactiu, recull que el 92% de la població mundial viu en llocs on els nivell de qualitat de l'aire excedeixen els límits fixats per l'Organització Mundial de la Salut, i rebaixa la xifra de morts globals per contaminació de 7 a 6 milions i mig l'any. El sud-est asiàtic, el Mediterrani oriental i el Pacífic occidental són les regions on la qualitat de l'aire és pitjor.
 

Entre les principals fonts de contaminació de l'aire figuren els models ineficaços de transport, la crema de combustible dins les cases, la crema de residus, les centrals elèctriques i les activitats industrials. Els principals contaminants són les micropartícules del sulfat, dels nitrats i del sutge. El 94% de les morts causades per la pol·lució es deuen a malalties que no s'encomanen, com ara les cardiovasculars, els accidents cerebrovasculars, la pneumopatia obstructiva crònica i el càncer de pulmó.

L'informe indica que el 2012 a Espanya hi va haver 6.860 morts atribuïdes a la mala qualitat de l'aire, equivalent a 7 morts per 100.000 habitants, una proporció semblant a la dels Estats Units, però molt més gran que el 0,2% de Suècia o el 0,3% de Nova Zelanda.

Els països amb més morts relacionades amb la pol·lució són el Turkmenistan (108 morts per 100.000 habitants), l'Afganistan (81), Egipte (77), la Xina (70) i l'Índia (68).

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut