Lleida

Nombroses destrosses per la tempesta d'aigua, vent i sorra a Ponent

El 70 per cent del conreu de pera ha quedat afectat pel fort vent que, a Alguaire, va arribar fins els 103 quilòmetres per hora

RedaccióActualitzat

La violenta tempesta que va caure dissabte al vespre a les comarques de Ponent va causar múltiples destrosses que s'avaluaran en les pròximes hores.

Al camp, el fort vent i la calamarsa ha afectat un 70 per cent de les 10.000 hectàrees de conreu de pera. Es tracta de la fruita més afectada perquè és la que té el mànec més llarg i la que abans ha caigut de l'arbre per les ventades. Als camps afectats, s'haurà de llençar una tercera part de la fruita, que ha quedat complertament malmesa i no és apta pel consum.

Els bombers van rebre una quarantena d'avisos, la meitat dels quals a Lleida ciutat. La majoria eren per arbres caiguts o elements estructurals com cartells o tendals que estaven a punt de caure.

Les tempestes, que també van caure al Pirineu i al Prepirineu, van anar acompanyades de ratxes de vent molt fortes i de nombrosos llamps, i van provocar força desperfectes.

A Alguaire es va registrar un cop de vent de 103 quilòmetres per hora. I a Raimat, un altre de 95. A Lleida ciutat, amb cops de 78 quilòmetres per hora, una casa de fusta que es va quedar sense sostre perquè el vent el va arrencar. La tempesta de Balaguer, acompanyada de calamarsa, va deixar un cop de 92 km/h.

Aquestes ventades van provocar un fenomen ben curiós en arrossegar i aixecar la pols de terra, que està molt sec per la falta de pluges. A Guissona, la força del vent, la sorra i els núvols baixos dificultaven la visibilitat i feien difícils els desplaçaments.

Les tempestes van ser seques a molts indrets, però també es van registrar ruixats considerables, alguns acompanyats de calamarsa. Els més importants, fora de punts de muntanya, van caure a Balaguer (24 mm) i a Camarasa (16 mm). Al Pirineu, es van donar registres d'entre 10 i 20 mm en punts de la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà.

Prealerta del pla Inuncat

Aquest diumenge continua la prealerta del pla Inuncat, per risc d'inundacions, i cal extremar la precaució tant en desplaçaments com en activitats a l'aire lliure. El Departament d'Interior està en contacte permanent amb les activitats de lleure, com colònies i campaments, que es fan en les zones amb més risc de pluges; i recorda que cal apartar-se de rius i zones inundables durant les tempestes.

També està en prealerta el pla especial d'emergència per incendis, l'INFOCAT, a les comarques del Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Priorat, la Noguera, les Garrigues, l'Anoia, el Bages, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà. Protecció Civil demana extremar la precaució i evitar accions de risc que puguin generar un incendi forestal.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut