Primera nit tropical de l'any al maig (Xavier Coll)
Primera nit tropical de l'any al maig (Xavier Coll)

Nit tropical al maig amb màximes nocturnes de fins a 28 ºC

Actualitzat

La gran calorada que tenim actualment ens ha deixat una altra dada per a la història, una nit tropical al maig, la primera de l'any.

Les nits tropicals són aquelles en què el termòmetre no baixa dels 20 graus durant la nit, és a dir, de temperatura mínima. Doncs bé, la massa d'aire càlida, d'origen africà i que encara era entre nosaltres durant les primeres hores de dijous, ha fet que el dia despertés amb temperatures altíssimes, més normals del mes de juliol que no pas d'ara.

Les estacions meteorològiques de Meteocat amb nit tropical han estat:

  • - Santuari de Queralt, Berguedà, 22,7 ºC.
  • - Tagamanent, Vallès Oriental, 22,2 ºC.
  • - Ulldemolins, Priorat, 22 ºC.
  • - Parc Natural dels Ports, Baix Ebre, 21,3 ºC.
  • - La Panadella, Anoia, 21 ºC.
  • - Horta de Sant Joan, 20,7 ºC.
  • - La Granadella, Garrigues, 20,2 ºC.

El gruix de l'aire càlid no es troba arran de terra sinó que es troba a uns pocs centenars de metres de terra i ocupa una franja entre els 700 i els 1.000 metres d'alçada. Això fa que trobem dades tan sorprenents com els 28 ºC a Montserrat, a una cota de 900 metres, vora de les 5 de la matinada, la temperatura més alta del país durant la nit. Altres dades extremes de calor a la nit són els: 27 ºC del Montmell, 26 ºC a Batea, 25 ºC a Horta de Sant Joan i 24 ºC a Begues.

Pocs indrets del país han baixat dels 10 ºC durant la nit i matinada. La més baixa, 6 ºC tant del sostre de Catalunya, a la Pica d'Estats a 3.142 metres, i al fons de la Cerdanya, a Das.

Aquí teniu les temperatures que hi havia cap a les 7 del matí. Sense cap mena de dubte, sorprenents.

Anar al contingut