Més de 150 mm de pluja multipliquen per vint el cabal de rius com l'Onyar i la Muga

Alberto AlcántaraActualitzat

La llevantada ja està en marxa, i en el que portem d'episodi de pluja ja superem els 120 mm amb escreix en alguns punts del nord-est, sobretot a l'Empordà. A Navata s'han aproximat als 200 mm i a Figueres, quasi 245 mm. La pluja s'ha deixat sentir en rius com l'Onyar i la Muga, que multipliquen el cabal gairebé per 20. Recordem que està activada l'alerta del pla INUNCAT.

 

Precaució amb els rius

Alguns rius petits han disparat els seus cabals, i encara queden hores de pluja. Protecció civil recomana molta precaució amb l'evolució dels rius Manol, Daró, Onyar, la Muga, Tordera i la riera Gotarra, donat que l'augment del cabal pot afectar el trams baixos i guals, fins i tot el desbordament de la llera en algun punt. La Gotarra ha fet una punta de 135 m³/s al migdia, a Campllong, per baixar a la tarda auns 100 m³/s.

Us posem com a exemple, l'Onyar al seu pas per Girona. El nivell s'acosta als 3 metres i mig, i el cabal superava els 270 m³/s, quan ahir la mitjana va ser de 15 m³/s. La punta cap a les 13 h esra de 380 m³/s , a les 18 hores estava a uns 355 i baixava a uns 175 a les 22 h.

Pel que fa a la Muga a Castelló d'Empúries, hem passat d'un cabal de 10,6 m³/s d'ahir a 205,7 m³/s aquest matí. El riu ha passat de 46 centímetres a 229. A Pont de Molins ha assolit una punta de 180 m³/s  i a les 18 h encara estava a 176, no davallava gaire.

 

El riu Daró al seu pas per La Bisbal d'Empordà entre les 9 i les 14 h de diumenge ha assolit un màxim de 460 m³/s , per baixar  85 cap a les 18 h i 32 a les 22 h. Cal fer-se una bona idea d'aquests cabals: el riu Ebre a Tortosa avui portava 390 m³/s . Per tant, rius com el Daró , l'Onyar o el Manol s'han convertit en rius de la magnitut de l 'Ebre, impressionant!

El riu Manol, a tocar de Figueres, just pel seu pas per Santa llogaia d'Algema ha experimentat al migdia una crescuda de fins a 320 m³/s i a la tarda estava auns 280, en lleuger decreixement.

 

La Tordera al seu pas per Fogars de Tordera ha estat gran part del dia estable a uns 90 m³/s .

L'estat de la mar també està força alterat cap a la Costa Brava. Segons les dades de la boia del cap de Begur, gestionada per Ports de l'Estat, l'alçada significant de les onades ha arribat als 4,45 metres aquesta matinada, amb màxims superiors als 7 metres. Al migdia, el temporal ja era força apreciable a les platges.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut