"Més càlid, més sec, més humit. Afrontem el futur"

Nestor Gómez/Gemma Puig
Dia Meteorològic Mundial 2016 (OMM)

Dia Meteorològic Mundial 2016 (OMM)

Més càlid

2015, l'any més càlid. 15 dels 16 anys més calorosos registrats han estat en aquest segle. La temperatura mitjana mundial va estar 0.73 ºC per sobre de la mitjana de 1961-1990 de 14 ºC.

Les onades de calor el 2015 van afectar nombroses regions del món, molts rècords es van superar. A la península Ibèrica, València va establir un nou rècord en arribar a la màxima de 46,2 ºC. La temperatura de maig a Lanzarote va ser 6 ºC superior a l'anterior rècord en aquest mes. A Egipte, a la ciutat de Luxor, la temperatura màxima al juliol va arribar als 47,6 ºC. A l'octubre, a Vredendal, Sud-àfrica, es van registre 48,4 ºC.

Més sec

La sequera el 2015 va continuar afectant, com fa uns quants anys, el nord-est del Brasil i l'oest d'Amèrica del Nord, la qual cosa va provocar una temporada d'incendis forestals sense precedents a Alaska. El dèficit de pluges, agreujat per l'arribada del "Niño", va afectar l'Amèrica central, el Carib i l'Àfrica meridional. Les pluges monsòniques del sud-oest de l'Índia es van situar molt per sota del que són normals i la sequera a Indonèsia van contribuir als incendis forestals extrems.

Més humit

Els episodis de pluja intensa han anat en augment aquest 2015. A Malawi hi va haver la inundació més greu en un mes de gener. El maig va ser el més humit mai registrat als Estats Units d'Amèrica. Cada vegada hi ha més episodis de pluja en què la pluja acumulada en 24 hores supera la mitja mensual. Al Pakistan es van registrar 540 litres en 24 hores quan la mitjana anual és de 336 litres. També a Cúmbria, Anglaterra, al desembre es va batre el rècord de pluja en 24 hores, amb un registre de 341.4 l/m².

Afrontem el futur

Els governs de tot el món estan, afortunadament, convençuts de la certesa científica del canvi climàtic i de la necessitat de prendre mesures urgents. Per tant, és necessari fer més investigacions i inversions per propiciar la millora de les tecnologies per emetre nivells més baixos de carboni, sobretot en el sector de l'energia. També els ciutadans particulars hem de contribuir en aquesta disminució, així com també les organitzacions civils, els governs i el sistema de les Nacions Unides.