El Pedraforca des de Saldes (Antoni Selva / Agrupació Astronòmica de Sabadell)
El Pedraforca des de Saldes (Antoni Selva / Agrupació Astronòmica de Sabadell)

Màxim de pluja d'estels Oriònids aquesta nit

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquesta nit tindrem un dels esdeveniments marcats a l'agenda astronòmica de la tardor: un màxim de pluja d'estels Oriònids. L'absència de núvols serà un punt a favor per poder-los contemplar, però la lluna hi jugarà en contra.

Es tracta d'una de les pluges d'estels més importants de la tardor, que comença a principis del mes d'octubre i s'allarga fins a principis de novembre. El màxim està calculat per a les 19.10 hores. S'esperen uns 23 meteors per hora, però aquest és un valor en condicions ideals, de màxima foscor.

Aquest no serà el cas d'aquesta nit, perquè la lluna està en fase creixent, amb una visibilitat del 86%. Aquest factor dificultarà l'observació dels meteors.

En tot cas, si tenim sort, els Oriònids apareixen com a meteors molt ràpids i brillants, ja que poden assolir velocitats de 66 quilòmetres per segon. Els meteors són el fruit de la interacció de l'atmosfera terrestre amb les restes del cometa Halley.

El lloc des d'on semblen irradiar és la constel·lació d'Orió o el Caçador, d'aquí ve el nom, però són visibles en qualsevol punt del cel. La constel·lació d'Orió es veu des de qualsevol indret de la Terra.

 

 

Anar al contingut