Matthew, huracà de categoria 5 i potencialment molt destructiu al Carib

Alberto Alcántara
Evolució prevista per Matthew (NHC)

Evolució prevista per Matthew (NHC)

L'huracà Matthew ha assolit la categoria màxima (5) de l'escala de Saffir Simpson. Està situat a uns 145 quilòmetres de Punta Gallinas, a Colòmbia. És el primer cop que un huracà assoleix aquesta força en una latitud tan baixa. De moment ha deixat un mort en aquest país sud-americà.

Segons el butlletí emès a les 8 del matí de dissabte pel Centre Nacionals d'Huracans (NHC) de l'agència NOAA, Matthew portava vents sostinguts de 260 km/h i es movia a uns 11 quilòmetres hora cap a l'oest. La pressió mínima al centre era de 941 mb.

L'àrea d'influència s'esten cap a la frontera entre Colòmbia i Veneçuela, Haití i, sobretot, Jamaica, ja que el rumb previst el fa passar just per la vertical d'aquest país.

El pronòstic també indica que Matthew es mantindrà com a gran huracà fins diumenge mentre avança pel Carib. Els vents huracanats s'estendran en un radi de 75 quilòmetres respecte de l'ull.

Pel que fa a la pluja, Matthew podria acumular entre 250 i 380 mm en Jamaica i el sud Haití, amb pics aïllats de fins a 635 mm. La maror ciclònica també suposarà un gran risc a tota l'àrea d'influència.