Marxa per la ciència a Washington
Marxa per la ciència a Washington
Washington

Marxa per la ciència, marxa contra Trump

RedaccióActualitzat

Unes 10.000 persones han marxat a Berlín cap a la Porta de Brandemburg, segons els organitzadors. Els manifestants, que sostenien pancartes, cridaven en suport de la investigació independent i contra les retallades que el president Donald Trump ha proposat per a la ciència i els pressupostos d'investigació, i també contra la creixent indiferència pel coneixement científic.

La marxa a Washington sota la pluja

Amb pancartes i bates blanques de laboratori milers de persones s'han concentrat sota la pluja a Washington, als Estats Units, convocades per la Marxa per la Ciència.

Als Estats Units, la convocatòria és àmpliament seguida en 50 estats i els organitzadors esperen reunir finalment unes 75.000 persones. Amb la Marxa per la Ciència es vol mostrar el malestar tant del món científic com de la societat nord-americana davant de les greus retallades que l'administració Trump ha fet a la investigació.

Trump ha posat en dubte les evidències científiques. És el president que proposa en els pressupostos una retallada dràstica en recerca, que està firmant ordres executives per intentar desfer les regulacions mediambientals de l'època Obama.

Trump no creu que l'home sigui responsable de l'escalfament del planeta, tot i que en una ocasió va matisar un pèl aquesta afirmació, però el nomenament del responsable de l'agència de protecció del medi ambient va ser tota una declaració d'intencions. Scott Pruitt Nega el canvi climàtic i advoca per sortir de l'acord de París.

De fet, dissabte que ve s'ha previst una altra manifestació en defensa del medi ambient.

Lydia Vila-Komaroff, de revolucionar la biologia a marxar contra Trump

La científica hispana Lydia Vila-Komaroff va haver d'enderrocar innombrables barreres per revolucionar la Biologia amb un crucial descobriment sobre la insulina en 1978 i ara, gairebé 40 anys després, torna a fer un pas endavant per defensar la Ciència davant Donald Trump.

Vila-Komaroff, de 70 anys, copresideix aquest dissabte la "Marxa per la Ciència" a Washington perquè l'inquieten les retallades que ha proposat Trump per a importants agències científiques, com la NASA i l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units, encarregada d'estudiar el canvi climàtic:

"Em preocupa el menyspreu a l'evidència científica, hi ha un sentiment que la Ciència no és tan important a l'hora de prendre decisions sobre el medi ambient, sobre la salut. I això és una cosa molt perillosa per a la nostra societat, estem a prop d'un punt de no retorn".

La científica, d'origen mexicà, creu que Trump ha agreujat una tendència de menyspreu a la Ciència que va començar fa mig segle, quan va començar a disminuir la proporció del pressupost que el govern dels EUA destinava a investigacions científiques.

La marxa l'han seguit 500 ciutats d'arreu del món, com Barcelona i Girona, coincidint amb el Dia de la Terra. Les manifestacions també han estat programades en altres ciutats dels Estats Units com San Francisco, i en localitats més petites, com Dillingham o Alaska. La marxa s'ha estès des d'Austràlia fins al Brasil.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut