Manola Brunet: "Les persones són els depredadors del planeta i el clima ho mostra"

La CIA situa el canvi climàtic com a primer enemic mundial de la pau

Néstor GómezActualitzat

Una de les climatòlogues referents a Europa, Manola Brunet, presidenta de la Comissió de Climatologia de l'Organització Meteorològica Mundial, ha passat pel programa "Els matins" i ha posat a lloc el futur del clima a Catalunya i al planeta.

Brunet mostra sense embuts l'home com el principal culpable de l'escalfament del planeta:

"Les persones són els depredadors del planeta."

Des de la darrera glaciació, fa uns 20.000 anys, la temperatura del planeta ha pujat 4,5 ºC. Aquesta és i ha estat l'evolució del canvi climàtic natural del planeta, una pujada de les temperatures prou lenta perquè els ésser vius evolucionin i s'adaptin a les noves condicions climàtiques. Ara bé, des de la revolució industrial, punt de referència del trencament de l'evolució natural del clima al planeta, ara fa uns 150 anys, la temperatura del planeta ja ha pujat 1 ºC, augment més accentuat en els darrers 40 anys. Manola Brunet justifica així aquest ascens:

"L'única causa que explica aquesta pujada tan gran de temperatura en tan poc temps és humana. El forçament antròpic a partir, principalment, de l'ús i crema de combustibles fòssils."

El canvi climàtic, a banda del desgel dels pols i de les glaceres de les muntanyes, amaga una realitat molt més crua. Un dels elements climàtics més severs i que més conflictes crea és la sequera. La manca d'aigua crea conflictes per dominar l'escàs bé i el seu accés. No és gens estrany que darrere de migracions massives de persones hi hagi una guerra fruit de les complicades condicions de vida per la manca d'aigua. De fet, Manola Brunet afirma que la CIA situa el canvi climàtic com a primer enemic mundial de la pau.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut