El dia a dia d'una onada de calor històrica

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

La primera onada de calor de l'estiu s'ha acabat. Ha estat un episodi destacat per la seva precocitat i intensitat, i també per la seva longevitat. La bombolla d'aire càlid es retira provisionalment. En un parell de dies tornaran a pujar les temperatures, però en principi no tant com aquests dies.

El dia a dia de l'onada de calor de juny-juliol de 2015

► Dimarts 7 de juliol

La traca final de l'onada de calor va portar un nou grapat de rècords. 40 de les 129 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya amb més de 10 anys de dades van igualar o superar el seu rècord absolut. També destaquem Lleida, que ha batut el seu rècord històric de assolit justament un 7 de juliol, de l'any 1982. La màxima va arribar 43.1º C segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). L'estació de l'AEMET té dades des de 1959, però aquest rècord també supera els registres de la sèrie de l'Armando Álvarez, que té dades des de 1941.

► Dilluns 6 de juliol

La barrera dels 40º C va superar-se un dia més a diverses comarques. Destaquem el valor més alt a l'observatori d'Anglès, a la Selva, amb 42,2 graus.A Olot es van registrar 40,4º C de màxima, la temperatura més alta mai assolida des de que va començar a funcionar l'observatori el 1998. Altres dades importants van ser els 40.8º C de Santa Coloma de Farners, 40,7º C a Castelldans i Tremp, 40,4º C a Sant Romà d'Abella i 40,1º C a Mollerussa. Artés tanca la llista de les màximes més altes, just amb 40º C.

Des de les comarques de Girona, Gerard Taulé ens facilitava les següents dades de dilluns,

41,3º C a Sarrià de Ter (1992-2013): supera l'anterior rècord del 13/8/2003 de 40,6º C.

41,1º C a Salt:  supera el rècord del 13/8/2003 de 41,0º C

40,9º C a Sant Gregori (40,6º C a 2003)

40,4º C a Bescanó (38,5º C 2003)

Cap de setmana del 4 i 5 de juliol

L'onada de calor va batre rècords, primer amb un dissabte que va ser el dia més càlid dels últims 3 anys en general. En punts del Gironès, la Garrotxa i el Pla de l'Estany no feia tanta calor des de l'agost de 2003. Però va ser diumenge quan vam registrar més valors de 40º C o més, i van esclatar més rècords: el més destacat, els 43ºC de Banyoles, el valor més alt mai registrat a l'estació de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM), amb 100 anys de dades.

► Divendres, 3 de juliol

Nou repunt de calor. El Bages va tornar a temperatures de 38º C (Artés), i també es va arribar als 37º C a Castelldans, a les Garrigues, però la màxima més alta del dia es va enregistrar al Pallars Jussà, en concret a Tremp, amb un registre de 38,3º C.

Dijous, 2 de juliol

Va ser un dia més ennuvolat, i les màximes van donar un respir. Els 35,3 ºC d'Artés van ser el valor més destacat de les dades del SMC. També van arribar a 35,2º C a Navata, a l'Alt Empordà. També Destaquem els 35 ºC a Girona, amb dada d'AEMET.

► Dimecres, 1 de juliol

El nou mes va començar amb la mateixa dinàmica dels darrers dies de juny, amb sol i moltíssima calor. Les màximes més altes del dia es van concentrar a l'interior de Barcelona i a tota la plana de Lleida. A Tremp i Artés la màxima va tocar els 38 ºC. Però un cop més, la calor més intensa es va concentrar a la Terra Ferma amb 38,9 ºC a Castelldans i 38,5 a Lleida.

Dimarts, 30 de juny

De nou, 39 ºC. Dimarts la calorada es va deixar sentir amb força des de la Terra Ferma i Prepirineu de Lleida fins a l'Empordà, amb màximes que van superar els 35 ºC. El límit nord dels 35 ºC de màxima es va situar al del Pallars Sobirà, sud de l'Alt Urgell, Garrotxa i Alt Empordà. L'indret del país més càlid va ser Castelldans amb 39,2 ºC, seguit de Lleida amb 38,9 ºC. De fet, Lleida va registrar el sisè dia consecutiu amb màximes superiors als 35 ºC.

► Dilluns, 29 de juny

La setmana va començar amb temperatures caniculars a la Catalunya Central i comarques de Girona. Les màximes van superar els 35 ºC al Bages, est de l'Anoia, nord del Baix Llobregat i Vallès Occidental. Al Bages, el mercuri es va enfilar fins als 37 ºC a Artés i Fals. Tot i així, els valors més elevats a Catalunya es van concentrar a Ponent, amb 38 ºC a la ciutat de Lleida.

Diumenge, 28 de juny

El primer dia de l'onada de calor, diumenge 28 de juny, ja ens ha deixat algunes dades prou eloqüents per valorar la magnitud de l'onada de calor. Els 40 ºC registrats de màxima a Seròs són:

  • - La temperatura més alta a Catalunya des de l'agost de 2012.
  • - La temperatura més alta de juny en dècades.

Les comarques de la Terra Ferma, interior de les Terres de l'Ebre i Prepirineu de Lleida van ser els indrets més càlids del país amb valors entre 35 i 40 ºC. Aquesta primera onada de calor des del 2012 ha situat la ciutat de Lleida a tocar dels 40 ºC, amb 39,3 ºC, una de les més altes de les darreres dècades al mes de juny. El rècord de calor a Lleida al juny data del 27 de juny de 1986 amb 40,6 ºC.

► Divendres 26  i dissabte 27 de juny, primeres calorades

La calor va arribar divendres i es va accentuar més dissabte. En el cas de Riba-roja, a la Ribera d'Ebre, va arribar a una temperatura de 39,2 ºC dissabte. A Seròs i a Alcarràs, al Segrià, es va arribar, per arrodoniment, a aquesta mateixa xifra (només van quedar unes dècimes per sota dels 39º C). De fet, a Riba-roja ja van tenir 38,7 ºC divendres, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

Darrera onada de calor el 2012

Aquesta onada de calor ha coincidit amb l'inici de l'estiu. Cal remuntar-se a l'agost del 2012 per trobar la darrera onada estiuenca. En aquella ocasió, set dies consecutius de calor extrema van portar els 40 ºC al Prepirineu i a la Catalunya central. Les matinades van ser sufocants, amb mínimes entre 24 i 27 ºC, les més càlides des del començament del segle XXI.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut