Llevantada de manual: pluja, vent i mala mar

Avui, prepareu-vos per a la pluja. El temporal de llevant, amb pluges intenses, escombrarà el país de sud a nord. Demà millorarà.

Alberto Alcántara/Néstor GómezActualitzat

Les pluges característiques de la tardor s'han fet esperar, però finalment ja són aquí. Avui és el dia assenyalat en què tots els elements meteorològics confluiran per portar una llevantada de llibre. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos per intensitat i acumulació de pluja, vent i mala mar. Protecció Civil ha activat l'alerta dels plans INUNCAT i PROCICAT (inundacions i vent).

Pertorbació al sud-oest peninsular

Fem una ullada als mapes bàsics previstos per al migdia. D'una banda, l'isobàric, on podem veure una pertorbació situada al sud-oest de la península Ibèrica, els fronts associats arribant cap al nord-est i el flux de vents de xaloc i llevant a la superfície; de l'altra, el mapa de 500 hPa, on veiem el reflex de la pertorbació a les capes altes de l'atmosfera en forma d'aire fred. A la vertical de casa nostra tindrem temperatures d'uns -18 ºC en aquest nivell, d'uns 5.500 metres d'altura, el complement perfecte per alimentar les precipitacions.

Pluges molt abundants i generals

Amb aquests ingredients de base, els mapes de precipitació en 24 hores prevista per avui mostren l'abast i la magnitud de la llevantada, amb pics de pluja de més de 80 mm, amb la possibilitat que se superin els 100 mm en alguns indrets, i amb quantitats abundants que s'endinsarien fins al centre del país, punts de l'oest i vessant sud del Pirineu. També hi ha risc d'intensitat de pluja intensa, amb acumulacions superiors als 20 mm en mitja hora. La cota de neu serà força alta i evolucionarà al voltant dels 2.700 o 2.800 metres.

Vent i mala mar

Per completar el temporal, haurem d'afegir-hi el vent moderat de llevant i xaloc, amb cops forts, i l'empitjorament derivat de l'estat de la mar, amb avís per maregassa a tota la costa. Les onades superaran els 2 metres i mig.

I dimarts...

Arribarà la traca final de l'episodi. La llevantada es retirarà amb pluges de matinada a punts de Barcelona i Girona. Després, entraran noves línies de ruixats per l'oest i pel sud, però ja amb quantitats molt inferiors.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut