L'huracà Ophelia és el més fort que mai s'ha acostat tant a Europa

Tot i que perdrà força al llarg de les pròximes hores, l'huracà ha assolit la categoria més gran mai registrada tan a prop d'Europa
Alberto Alcántara
Imatge de satèl·lit de l'huracà Ophelia (MODIS)

Imatge de satèl·lit de l'huracà Ophelia (MODIS)

L'huracà Ophelia està fent història: el matí de diumenge s'ha llevat com a huracà de categoria 3. És poc habitual veure un sistema tropical per aquestes latituds, però amb aquesta categoria és un fet insòlit. Mai abans un huracà tan fort s'havia acostat tant a l'oest d'Europa.

Segons el Centre Nacional d'huracans, encarregat de monitoritzar la zona atlàntica, l'Ophelia portava vents sostinguts de 185 km/h a les 5 de la matinada de diumenge. A migdia, l'huracà havia baixat a categoria 2, amb vents de 165 km/h.  L'ull de l'huracà estava situat a uns 750 quilòmetres a l'est de les Açores i avançava en direcció nord-est a uns 56 km/h. La pressió al centre era de 964 hPa.

Està previst que l'huracà perdi força aquest mateix diumenge, però tot i això, l'Ophelia acabarà tocant el sud d'Irlanda, on podria arribar amb la força equivalent a la d'un huracà de categoria 1. Només hi ha un precedent: l'huracà Debbie, que també va travessar l'illa en 1961. Va deixar 18 morts i va provocar greus danys materials.

Es preveu que l'Ophelia arribi a Irlanda perdent les seves característiques tropicals, i ho faci en forma de cicló post-tropical, però en tot cas serà una gran pertorbació. El Servei Meteorològic Irlandès avisa que hi ha risc de danys estructurals i inundacions i recomana que es prenguin molta cura.

Impacte i precedents a Espanya

L'Ophelia passarà relativament a prop de Galícia. L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès un avís especial per huracà, per la previsió de vents de força 7 a 8, amb cops de fins a 90 km/h i onades de 4 a 6 metres en l'oest i nord de la comunitat gallega.

L'únic cop que un sistema tropical va arribar a la Península Ibèrica com a tal va ser l'octubre de 2005. Va ser el Vince, un sistema tropical que va néixer a prop de Madeira i va assolir la categoria 1. El dia 11, el Vince va entrar pel golf de Cadis com a tempesta tropical. Hi ha hagut altres antics huracans que també han passat per la península, en forma de pertorbacions extra tropicals.