Port-au-Prince

L'huracà Matthew amenaça ara els EUA

L'huracà ha devastat el país caribeny i hi està provocant la pitjor crisi humanitària des del terratrèmol de fa 6 anys, mentre quatre estats dels EUA estan en estat d'emergència

Actualitzat

Les autoritats de Protecció Civil d'Haití han informat que ja hi ha més de 400 morts pel pas del Matthew. Aquest huracà, que els últims dies ha passat entre Cuba i Haití, ha devastat diferents zones d'aquest país, mentre no ha afectat gaire la República Dominicana, on han mort quatre persones.

A Haití poblacions senceres han quedat amb moltes cases sense sostre i zones inundades i s'han destruït també infraestructures i collites. Segons l'ONU, és la pitjor crisi humanitària a Haití des del terratrèmol de fa 6 anys.

Ara, els Estats Units

Després de castigar les Bahames, Cuba i sobretot Haití, ara l'huracà es dirigeix cap a la costa atlàntica dels Estats Units A les últimes hores, l'huracà ha guanyat força i ha arribat a la categoria de 4 sobre 5 prop de Miami. Els experts el consideren "extremadament perillós". Hi ha vents màxims que arriben als 220 km/h.

S'ha declarat l'estat d'emergència als estats de Geòrgia, Carolina del Nord, Carolina del Sud i Florida, el primer a rebre l'impacte de l'huracà. Aquí s'ha recomanat evacuar 2 milions de persones, i en algunes poblacions, per als que no han marxat, s'ha decretat el toc de queda. El governador de Carolina del Sud, Nikki Haley, ha descrit el que es temen que passarà:

"El que més ens preocupa són les grans marejades ciclòniques, que arriben molt més terra endins del que la gent es pensa. Els vents són increïblement forts, i també ens preocupa la pluja, amb el record de les inundacions que vam patir l'any passat."

La declaració d'emergència, firmada pel president nord-americà Barack Obama, permet destinar ajuda federal als esforços estatals i locals per afrontar un possible desastre provocat per un cicló tan devastador com aquest. Obama ha fet una crida a fer cas de les instruccions de Protecció Civil davant del poder de l'huracà més poderós que s'ha format a l'Atlàntic des del 2007.

El pronòstic indica que Matthew avançarà en paral·lel a la costa de Florida, Georgia i Carolina del Sud, amb tendència a baixar de categoria. Després, podria fer un tomb i tornar cap a les illes Bahames, ja rebaixat a tempesta tropical.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut