L'huracà "Alex" passa per les Açores sense deixar grans danys

Alberto AlcántaraActualitzat

L'huracà "Alex" ha arribat aquest divendres a les Açores. Ha passat per la vertical d'aquest arxipèlag portuguès al voltant del migdia com a huracà de categoria 1 de l'escala de Saffir-Simpson. Posteriorment, l'huracà s'ha debilitat i ha rebaixat la categoria fins a tempesta tropical.

"Alex" ha colpejat les Açores de manera menys dura del que s'esperava. L'huracà ha fet caure arbres, ha provocat  talls d'energia i ha inundat  algunes cases. No hi ha  informes de víctimes. Els vents van bufar entre 100 i 130 km/h i poques onades van passar dels 10 metres .

"Alex" és el primer huracà nascut a l'hivern que arriba a les illes des de 1938, i el quart des que hi ha registres (1851). Aquests fenòmens no es formen quan les temperatures superficials de l'aigua del mar estan per sota del 26 graus, pel que sembla estrany que s'hagi format en aigües a 22 graus.

 

 

L'ull de l'huracà ha passat pel bell mig de les illes, com mostra aquesta gràfica de la trajectòria (Tropical Storm Risk).

Un fenomen poc habitual

Aquest huracà destaca per la seva tardança però també per la seva localització, perquè no és habitual que se'n formin tant cap al nord i tant cap a l'est a l'Atlàntic. "Alex" és l'última mostra del que l'agència NASA va qualificar de "caos climàtic" de les últimes setmanes, en un període molt influenciat pel fenomen climàtic del "Niño", sense oblidar que hem acabat l'any més càlid de la història a nivell global.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut