Hivern a la gola del Ter (Miquel Rodés)
Hivern a la gola del Ter (Miquel Rodés)

L'hivern astronòmic ja és aquí

Néstor GómezActualitzat

El solstici d'hivern ja és aquí, la nova estació entra avui, 21 de desembre, a les 11.44 hores. L'hivern astronòmic és l'estació més curta de l'any, amb una durada de 88 dies i 23 hores, i ens acompanyarà fins al 20 de març de 2017, equinocci de primavera.

Paradoxalment, l'època de més fred a l'hemisferi nord coincideix amb la distància més curta entre en Sol i la Terra. Les estacions de l'any no estan definides per aquesta distància entre el Sol i la Terra, sinó per l'angle d'inclinació dels rajos de sol sobre la Terra. L'eix de rotació de la Terra, inclinat respecte al pla vertical, permet que la radiació solar sigui diferent en cada moment de l'any. Per aquesta raó, el sol del migdia és més baix a l'hivern, quan els rajos de sol són més inclinats a l'hemisferi nord; i més alt a l'estiu.

Avui és el més curt de l'any, amb 9 hores i 11 minuts de sol, però no coincideix amb l'alba més tardana ni amb la posta més d'hora. La posta de sol més aviat es va donar entre el 2 i el 14 de desembre, quan el sol anava a dormir a les 17.22 hores. Des del dia 15, la tarda ha començat a guanyar minuts. En canvi, el sol més mandrós de l'any, el que es lleva més tard, es dóna durant els primers dies de l'any nou. Aquest cop, serà entre el 3 i el 5 de gener del 2017, quan sortirà a les 8.18 hores.

A més a més, el 4 de gener viurem el periheli: el dia en què el Sol i la Terra estan més a prop entre si al llarg de l'any, amb una distància de 147.101.033 km. A causa d'aquesta proximitat durant l'hivern, la Terra es mou més de pressa, i, per tant, la durada de l'hivern és més curta que la de les altres estacions.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut