L'extensió del gel àrtic arriba al mínim anual amb un registre històric

Néstor Gómez

Ho hem dit una vegada i una altra i, potser, us semblarà obvi, però les dades ho corroboren, el gel de l'àrtic té una clara tendència a minvar.

7 dels 8 anys d'aquesta dècada se situen al capdavant de la classificació de menys gel anual des de 1979. El rècord es manté en el 2012, quan l'extensió de gel marí va ser de només 3,39 milions de quilòmetres quadrats.

El 2017, el 8è mínim de gel marí àrtic en 38 anys

El gel marí de l'Àrtic va assolir el mínim estacional el passat 13 de setembre, segons l'informe preliminar del Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC). El mínim d'enguany és el vuitè més baix en 38 anys de disponibilitat de dades de satèl·lit i ha arribat dos dies abans que la data mitjana, que és el 15 de setembre.

La superfície mínima gelada del 2017 ha sigut de 4,64 milions de quilòmetres quadrats. És una extensió que està bastant per sota de la mitjana a llarg termini, que és de 6,22 milions de quilòmetres quadrats. El que ha faltat de gel seria com sumar les superfícies d'Espanya, França i Itàlia. Segons l'NSIDC, la pèrdua de gel aquest estiu ha quedat mitigada per la presència de patró persistent de baixes pressions en superfície sobre la zona central de l'oceà Àrtic, un fet que afavoreix el refredament.