Nevada del 14 de gener de 1987 a L'Estarit (Josep Pascual)
Nevada del 14 de gener de 1987 a L'Estarit (Josep Pascual)

L'evolució del risc de neu a cotes baixes

Alberto AlcántaraActualitzat

Ja està en marxa la primera irrupció d'aire fred de la temporada, que es preveu que sigui la onada freda més intensa dels últims cinc anys. Però parlarem només de fred o d'un paisatge nevat més enllà del Pirineu? La clau serà la fase continental de l'episodi, la segona part de l'onada de fred prevista a partir de dimarts. I tot obert per la fase final de la setmana

El meteograma de la ciutat de Barcelona ens serveix per dibuixar el perfil d'aquesta onada freda. Mireu l'evolució de les temperatures a 850 hPa a partir de diumenge.

 

La línia vermella representa la temperatura mitjana, i les línies de colors més primes, les prediccions de diferents models. La primera irrupció freda, d'origen polar ha portat les temperatures per sota de la mitjana. La inflexió de les temperatures prevista entre diumenge i dilluns, mostra un parèntesi ascendent, i assenyala que hi haurà un canvi de dinàmica de la massa d'aire: a partir de la tarda de dilluns, començarà la segona fase de l'onada freda, més continental, que farà baixar les temperatures encara més, amb un màxim que es preveu inicialment per dimarts i dimecres.  

Previsió de neu fora del Pirineu

Abans de dimarts caldrà vigilar la possibilitat d'alguns ruixats cap al nord-est amb cotes relativament baixes. És el risc que hi ha diumenge i dilluns, amb una cota que evolucionarà entre els 300 i els 800 metres depenent del moment del dia.  En aquesta piulada mostrem el pronòstic del model WRF on s'intueix aquesta primera possibilitat de precipitació. 

Però és justament a partir de dimarts quan haurem d'estar més pendents de l'evolució dels mapes, i de com es configura exactament aquest passadís de vents del nord-est, amb possibilitat d'una injecció d'humitat amb una pertorbació situada al Mediterrani.

Aquest és el mapa de temperatures a uns 1.500 metres d'altura per dimarts a les 21.00 UTC.

Queda clar que hi haurà condicions de temperatura ideals per la neu a molts indrets a partir de la tarda de dilluns, dimarts i dimecres, amb la cota de neu al mínim. Però la segona condició per a un paisatge blanc de moment no es compleix: sembla que la precipitació quedaria concentrada al vessant nord del Pirineu fins dimarts, a les Illes i al País Valencià. Són mapes del model GFS generats a les 00 hores de diumenge:

Més enllà de dimecres, per dijous i divendres, la situació està molt oberta. Una possibilitat és el que preveu el mateix model GFS de les 00 hores de diumenge. El risc de neu sembla quedar concentrat al País Valencià. 

En canvi, l'actualització del mateix model de les 6 hores preveu una reactivació de la inestabilitat i marquen una tendència de precipitacions complentament diferent, molt més focalitzada sobre Catalunya. Per tant, caldrà vigilar com evolucionen els mapes. Sembla que queda tot obert.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut