L'estabilitat atmosfèrica fa visible la contaminació

Temps anticiclònic és igual a estabilitat atmosfèrica, que es tradueix en un increment de la contaminació

Néstor GómezActualitzat

Estem vivim uns dies de total estabilitat atmosfèrica que provoca un increment de la contaminació i que és ben visible a primera hora del dia a les planes tancades de l'interior del país.

Aquesta és la situació d'estabilitat proporcionada pel gran anticicló que domina el centre i sud d'Europa. Les àrees anticiclòniques es caracteritzen per ser zones on la pressió atmosfèrica és alta, superior als 1.013 hPa, i a la vegada hi davalla l'aire des de les capes altes de l'atmosfera fins al sòl. Això genera l'efecte tapadora, que no permet el creixement de núvols ni la ventilació de l'aire.

No heu notat com les olors són més intenses? L'estabilitat atmosfèrica és una tapadora que no permet ni la ventilació ni la dispersió dels diferents elements que hi ha a l'atmosfera. L'absència de moviments verticals de l'aire fa que els fums de les xemeneies o de la crema de rostolls no tingui tirada cap amunt, puja uns pocs metres i després retorna a terra.

En dies com els actuals en què les nits són llargues, l'aire fred, com que és més dens, es diposita al fons de les valls i de les planes. Si hi ha prou humitat i contaminants procedents de l'activitat humana o de fums de crema apareixen les clàssiques boirines o, fins i tot, mar de boirines que cobreixen les valls. El termòmetre també revela una situació d'estabilitat atmosfèrica quan apareix l'anomenada inversió tèrmica, amb temperatures més altes a cotes mitjanes o altes de muntanya que no pas a les fondalades.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut