Mapa de l'anomalia de temperatura al juny (NOAA)
Mapa de l'anomalia de temperatura al juny (NOAA)

L'escalfament del planeta no s'atura: aquest juny ha estat el més càlid mai registrat

Néstor GómezActualitzat

El planeta s'està escalfant a pas de gegant. La temperatura del planeta al juny va ser la més càlida mai registrada.

Les temperatures globals del planeta són de rècord aquest any i el mes de juny ha fet un altre pas en la mateixa direcció. Durant el juny, la temperatura mitjana, de terra i mar va ser de 1,58 ºC, 0,88 ºC per sobre de la mitjana del segle XX, segons dades de l'Administració Nacional d'Oceans i Atmosfera (NOAA) dels EUA. Potser sembla poc, però aquest registre ha establert un nou rècord de temperatura per a un mes de juny, el juny més càlid des del 1880, inici dels registres.

L'impacte de la calor durant el mes de juny va arribar a diferents punts del planeta com Austràlia, Espanya, Amèrica del Sud i Amèrica del Nord. A més, l'extensió de gel a l'Àrtic ha estat un 7,7% inferior a les mesures normals i és la tercera extensió més petita des del 1979. En el cas d'Àustria va ser el desè juny més càlid dels darrers 249 anys.

El primer semestre del 2015 ha trencat tots els rècord de calor i és el primer semestre més càlid dels darrers 135 anys. De fet, juny s'afegeix als mesos de maig i març, els quals també van batre rècord de calor. Si ampliem el nombre de mesos i agafem els darrers dotze, de juliol del 2014 al juny del 2015, la xifra resultant encara és més escandalosa: set dels darrers dotze mesos han estat els més càlids des que hi ha registres, des de 1880. Anàlisi del darrer any:

  • Mesos que han batut rècord de calor: juny, maig i març de 2015; i desembre, octubre, setembre i agost de 2014.
  • ► El segon més càlid: febrer i gener de 2015.
  • ► Abril de 2015 i juliol de 2014 van ocupar el quart lloc més càlid dins els seus mesos i novembre el setè.

 

 

 

 

Anar al contingut