Les pluges multipliquen per 10 els cabals dels rius del Pirineu

Els cabals rius del Pirineu han crescut en poques hores per les pluges abundoses de les darreres jornades

Néstor GómezActualitzat

Les comarques del Pirineu i Prepirineu, excepte la Vall d'Aran, són les que més pluja han recollit des que va començar l'episodi de precipitacions.

Els vents de component sud carregats d'humitat han descarregat a les valls del vessant sud del Pirineu més de 50 l/m², amb dos màxims pluviomètrics superiors als 100 l/m²: un a la Vall Fosca i l'altre, al Port del Comte. Unes pluges que tindran continuïtat durant les properes hores i, a més, s'intensificaran demà.

Tota aquesta quantitat d'aigua ha fet revifar els cabals dels rius. En poques hores, els grans rius del Pirineu han multiplicat entre 6 i 10 vegades el cabal que duien a primera hora de dilluns. El riu Segre, a l'açada d'Organyà, que baixava dilluns al matí amb 10 m³/s, va arribat a les 3 de la matinada de dimarts a un primer pic de 61 m³/s i cap a les 18 hores assolia el pic més alt de 70 m³/s.

 

La Noguera Ribagorçana al Pont de Suert durant el cap de setmana duia un cabal de 6 m³/s i dilluns, a les 21 hores, va assolir el màxim cabal amb 69 m³/s. En el cas de la Noguera Pallaresa a Collegats el pic de cabal màxim es va donar a primera hora de dimarts amb 68 m³/s. Uns cabals que han minvat durant les darreres hores però que es mantenen crescuts i tornaran a augmentar durant les properes hores per les noves, intenses i generals pluges que s'esperen.

La crescuda del riu Ter ha estat més modesta: dels 3 m³/s va saltar a 14 m³/s a Ripoll. Les pluges més abundants al Pirineu de Girona arribaran demà, amb força neu que baixarà fins a cotes de 1.800 metres a darrera hora del dia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut