Les glaceres de Perú es fonen

Néstor GómezActualitzat

La glacera Qori Kalis, als Andes peruans, mai havia tingut tan poc gel en els últims 6.000 anys.

La fosa del gel als Andes està deixant al descobert plantes fossilitzades a conseqüència de l'impacte de canvi climàtic d'origen humà. La glacera de Quelccaya és la capa de gel tropical més estudiada del món. Loniie Thompson i el seu equip de la Universitat Estatal d'Ohio han estudiant l'evolució de la glacera des de mitjans de la dècada dels 70.

El canvi climàtic amenaça de fer desaparèixer les glaceres tropicals dels Andes en els pròxims 20 anys, fet que posarà en risc els recursos hídrics, energètics i d'alimentació.

El retrocés de les glaceres ha tret a la llum restes de plantes fossilitzades. El 2015, l'expedició de científics ha trobat el nombre més gran de plantes des que es fa el seguiment. Un cop agafades les mostres i analitzades amb carboni 14, el resultat revela que les plantes fossilitzades que han aparegut es remunten a 6.620 anys enrere.

"El que és notable sobre la retirada de la capa de gel és la rapidesa amb què està passant. Les fotografies fetes el 2011 i el 2015 mostren un retrocés increïble del gel", afirma Thompson. Segons el Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSID) dels EUA, la glacera ha retrocedit 1,1 km des de 1963.

El Perú està entre els països més afectats pel canvi climàtic. És el país més àrid dels Andes i té el 70% de les glaceres tropicals del món. L'escalfament del planeta ha fet minvar una cinquena part la massa de gel en tres dècades. Lima és la segona capital de país del món amb clima desèrtic per darrere del Caire. Els seus 10 milions d'habitants depenen de les aigües de les glaceres per al subministrament d'energia hidroelèctrica i per regar els cultius.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut