Les cada cop més freqüents onades de calor augmenten el risc de mortalitat

Un estudi del CSIC constata que Espanya és el segon de la llista -d'un total de 18 països estudiats- que més onades de calor ha patit en els últims 40 anys

RedaccióActualitzat

La conca mediterrània i tot l'estat espanyol se situen en els primers llocs del món susceptibles d'onades de calor que provoquin un increment de la mortalitat. Ho diu un estudi internacional amb la participació del CSIC que ha estudiat la prevalença de les onades de calor a 400 ciutats i regions de 18 països durant 40 anys, entre el 1972 i el 2012.

L'estudi, que publica la revista "Environmental Health Perspectives", assegura que la conca mediterrània registra entre 4 i 5 dies de mitjana de temperatures extremes cada any, davant els 3 o 4 dies d'altres països.

En totes les característiques relacionades amb les onades de calor, l'estat espanyol lidera, després de la Xina, el rànquing de zones mundials amb més incidència d'aquest fenomen.

 

L'estudi apunta també que la mortalitat s'incrementa entre un 10 i un 20 per cent durant les onades de calor, i més d'un 20 per cent si se superen els 38 graus i mig. A més, el fenomen afecta més els ciutadans de zones temperades, com l'àrea mediterrània, perquè no estan acostumats a les temperatures extremes.

♦ Rècord de calor absoluta a 6 estacions de la xarxa XEMA

L'estudi no és gaire optimista de cara al futur. Lligades estretament al canvi climàtic, les onades de calor seran un fenomen cada cop més freqüent, seran més intenses i duraran més dies.

Un altre estudi de la Comissió Europea, publicat fa pocs dies, preveu que la mortalitat deguda a fenòmens meteorològics extrems, com ara les onades de calor, es multiplicarà per 50 d'aquí l'any 2.100

Cal, doncs, posar l'accent en les polítiques de prevenció i alerta, perquè la pròxima onada de calor ens agafi ben preparats, si pot ser a l'ombra i a prop d'una piscina.

Anar al contingut