Capa d'inversió tèrmica al pantà de Terradets (Jaume Mos)
Capa d'inversió tèrmica al pantà de Terradets (Jaume Mos)

Les curioses temperatures de l'estabilitat atmosfèrica

Néstor GómezActualitzat

Cada dia les temperatures es mouen al ritme de la presència i absència del sol, de la influència de la massa d'aire a la qual està sotmesa i a l'efecte del vent. Tot plegat fa que les temperatures tinguin ritmes diferents en funció de la situació meteorològica.

En aquests dies d'estabilitat, en el qual l'aire es manté estàtic, el ritme de les temperatures és molt contrastat segons l'indret. Observeu aquesta gràfica de l'evolució de les temperatures del 15 al 21 de novembre de la Seu d'Urgell i del Port del Comte.

 

 

 

La primera curiositat és la diferència entre les màximes i les mínimes, anomenat amplitud tèrmica, que cada dia es produeix entre aquestes dues estacions. La Seu d'Urgell mostra diferències de temperatures en un mateix dia de més de 22 graus, d'un matí gèlid a un migdia agradable. Això es produeix perquè durant la nit l'aire fred, més dens, es diposita al fons de la vall. En canvi, a mesura que s'alça el sol, el terra s'escalfa de pressa i la temperatura es dispara amb rapidesa. En canvi, al Port del Comte, situada a cotes altes, les temperatures són més uniformes durant tot el dia, amb diferències d'uns 4 graus entre la mínima i la màxima.

La segona curiositat és que de bon matí fa més fred als fons de les valls que a cotes mitjanes i altes de muntanya, anomenant inversió tèrmica. La temperatura mínima de la Seu d'Urgell, a uns 680 metres, cada dia es troba força per sota que la de Port del Comte a 2.300 metres.

La inversió tèrmica no és exclusiu del Pirineu, avui s'han registrat a la mateix ciutat de Barcelona. A les 8 del matí hi havia 13 ºC a l'Observatori Fabra i 7 ºC al zoo.

Anar al contingut