Extensió del gel marí àrtic (NSIDC)
Extensió del gel marí àrtic (NSIDC)

Les altes temperatures colpegen la capa de gel als dos pols

Néstor GómezActualitzat

L'extensió de la massa de gel marí a l'Àrtic i a l'Antàrtic cau per sota dels valors normals.

Les altes temperatures de les darreres setmanes i mesos a Europa i en altres indrets del planeta també han afectat les masses del gel aquàtiques. El canvi climàtic és un fet i aquí en teniu una nova mostra.

La massa de gel marí de l'Antàrtic gairebé no ha crescut en les l'últimes setmanes -recordeu que a l'hemisferi sud és hivern-, segons dades del Centre Nacional de Dades de Neu i Gel (NSIDC). El creixement és tan petit entre l'1 i el 17 d'agost que per primera vegada des del 2010 es troba per sota del que és normal per aquestes dates.

A l'extrem oposat, al pol nord, la situació encara és més greu. L'extensió actual de gel marí de l'Àrtic és la quarta més baixa des del 1979 i segueix l'evolució dels estius del 2007 i el 2011, que van ocupar el segon i el tercer lloc, respectivament, amb menys gel al mes de setembre, quan es dóna el mínim anual. El 16 d'agost, faltava la superfície de dues Espanyes de gel per arribar a la mitjana normal.

La velocitat de retrocés del gel ha minvat en comparació amb el juliol, però encara retrocedeix a una velocitat superior de l'habitual. La Ruta del Mar del Nord està oberta i es podria navegar des de cap Nord fins a l'estret de Bering per la costa russa. En canvi, el pas de Nord-oest encara està obstruït amb força gel en els canals de l'arxipèlag canadenc.

 

Anar al contingut