El riu Congost a la Garriga (Martí Oliveres)
El riu Congost a la Garriga (Martí Oliveres)

L'episodi de pluja més important en set mesos

Alberto AlcántaraActualitzat

L'episodi de pluja de dimecres i dijous ha estat el més important, en quantitats i en extensió, dels últims set mesos. Des de finals de març no plovia tant al conjunt de Catalunya, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Aquesta pluja ha ajudat a canviar el paisatge en rius i rieres.

La barrera dels 100 mm de pluja s'ha superat en punts de la Terra Alta, el litoral central i el massís del Montseny. A més a més, han caigut entre 40 i 60 mm en moltes comarques.

L'anàlisi de l'SMC també mostra que la precipitació ha estat intensa i ha superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill, que és de 20 mm en 30 minuts. 23 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) han superat aquest valor. A Gandesa van caure gairebé 60 mm en 1 hora; 41 mm en 30 minuts. També destaquen Horta de Sant Joan, Margalef o Cunit.

L'episodi s'ha caracteritzat també per l'activitat elèctrica, amb més de 19.000 llamps núvol-terra i més de 4.747 caiguts a Catalunya, i per les fortes ventades. Els cops de vent més forts van ser causats probablement per esclafits. El Servei destaca el rècord de Torredembarra, amb 114 km/h, una ratxa màxima de vent mai registrada en 18 anys de dades.

Anar al contingut