Avui veurem l'eclipsi total de Lluna més llarg del segle XXI

Una lluna vermella, anomenada "lluna de sang", es veurà durant els 103 minuts que durarà l'eclipsi total

Actualitzat

Divendres tenim una cita amb el cel per observar un dels fenòmens astronòmics més destacats de l'any, l'eclipsi total de Lluna, visible plenament des de casa nostra. Diverses agrupacions astronòmiques han preparat activitats d'observació.

A quina hora es veurà?

Abans que aparegui la lluna per l'horitzó i abans que el sol es pongui, l'ombra de la Terra començarà a envair la Lluna. Serà a les 20.25. Gairebé una hora més tard, cap a les 21.30, l'eclipsi serà total, amb una lluna de tonalitat vermellosa. El punt àlgid de l'eclipsí serà a les 22.21, quan l'ombra de la Terra enfosquirà totalment la Lluna. Si us hi fixeu, la foscor del cel permetrà veure les estrelles, fins i tot les més properes a la ubicació de la Lluna. A partir d'aquí, l'ombra avançarà cap a la dreta. A les 23.13 serà el punt final de l'eclipsi total. La Lluna començarà a ser il·luminada pel Sol a mode de lluna minvant i a les 00.16 hores l'eclipsi s'haurà acabat.

Serà l'eclipsi total de Lluna més llarg del segle XXI, amb una durada total de 103 minuts en la fase de totalitat.

Una lluna plena vermella

L'eclipsi es dona quan els tres objectes estan alineats i la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna. L'eclipsi lunar total es produeix quan la Lluna passa per la zona d'ombra projectada per la Terra. Passarem d'una nit amb molta lluminositat a causa de la lluna plena fins a, un cop sigui l'eclipsi total, veure totes les estrelles com si no hi hagués lluna. A més, la lluna durant el període total de l'eclipsi tindrà tonalitat vermellosa. És la coneguda com a "lluna de sang". El color vermellós el provoca l'atmosfera de la Terra, que desvia la llum del sol i filtra els seus components blaus, deixant passar només llum vermella que finalment és reflectida per la Lluna, cosa que li dona una resplendor rogenca.

Fa aproximadament un any, el 7 d'agost de 2017, vam tenir un eclipsi parcial. Aquesta és una de les fotografies d'aquella nit, imatge cedida per Ramon Lloses des de l'Escala.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut