L'augment del nivell del mar erosiona el litoral de Costa Rica

Alberto AlcántaraActualitzat

Un dels impactes més visibles del canvi climàtic a Costa Rica té lloc en algunes parts del Parc Nacional de Cahuita, com ara a la localitat costanera de Limón: allà, l'augment del nivell del mar ha engolit estructures senceres i continua erosionant les platges.

En una d'aquestes platges hi havia la caseta que servia com a seu del Parc Nacional. En 2005, la caseta ja va deixar de ser útil. Ara només queden restes d'estructures parcialment submergides sota l'aigua. La zona, que abans era una zona d'esbarjo, ha esdevingut una mostra de troncs arrencats i arbres danyats per la sal del mar. Des de principis del 90, el mar s'hi hauria endinsat almenys 30 metres, cremant el bosc.

Científics del Centre d'Investigacions de Ciències Oceàniques i Limnologia van concloure en un estudi de 2013, que la majoria de les platges de Costa Rica han experimentat l'erosió.

Álvaro Morales, el director del Centre, va dir que els esdeveniments climàtics a gran escala estan causant canvis en el mar. L'escalfament de l'aigua, que provoca la seva expansió, les onades i les marees més fortes són factors que porten a  l'erosió. Aquests efectes també es donen a d'altres zones d'Amèrica Central, tant al Pacífic com al Carib.

Moralez lamenta que si els nivells del mar segueixen augmentant en els propers 30 anys, aquesta dinàmica s'accentuarà. És una de les moltes qüestions que es plantejaran en la pròxima cimera del clima de París COP21.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut