Erupció solar, la Terra i Júpiter (@SungrazerComets)
Erupció solar, la Terra i Júpiter (@SungrazerComets)

L'arribada del vent solar a la Terra a vista de satèl·lit

Alberto AlcántaraActualitzat

Hi ha poques coses tan fascinants com la perspectiva única de la Terra que ens ofereixen els nostres ulls a l'espai. Dos d'aquests ulls són els satèl·lits "STEREO" de la NASA, un parell d'observatoris dissenyats per observar i analitzar l'estructura i evolució de les tempestes solars des de diferents llocs de l'espai. 

Gràcies als dos observatoris, en marxa des del 2006, podem veure imatges com aquesta que ha compartit el científic Karl Battams al seu compte de Twitter (@SungrazerComets):

L'animació mostra l'evolució del vent solar durant quatre dies, i com aquest arriba fins a la Terra (el planeta que es veu a l'esquerra). Júpiter és el planeta que es veu a la dreta de la imatge. 

Cal recordar que la Terra està protegida del vent solar pel camp magnètic. Quan el vent interactua amb el camp es produeixen les aurores boreals. 

En el gràfic següent podeu observar on es trobaven situats a les 8 hores UTC d'aquest diumenge els dos satèl·lits (A i B) que formen part de la missió "STEREO".  Els satèl·lits són idèntics, però un (A) es mou més de pressa que la Terra,  i l'altre, (B) més a poc a poc. 

 

Anar al contingut