La Via Làctia des dels Esculls de Canyet (Sergi Boixader)
La Via Làctia des dels Esculls de Canyet (Sergi Boixader)

L'agenda astronòmica de l'estiu

Actualitzat

Aquest diumenge 21 de juny a les 18:38 hores arriba l'estiu astronòmic, una estació que s'acabarà el 23 de setembre i durarà 93 dies i 15 hores. L'estiu ens portarà alguns espectacles astronòmics, el primer d'ells ben d'hora i gràcies a dos planetes. Aquests són fenomens més destacats segons l' Observatori Astronòmic Nacional.

Visibilitat dels planetes

Durant la primera part de l'estiu seran visibles Venus, Júpiter i Saturn al capvespre. Just abans del canvi d'estació, els dies 19 i 20 de juny, es va poder veure dansar al cel la Lluna, Venus i Júpiter. La nit del 22 de juny, els dos planetes estaran separats per uns 5 graus, i aquesta distància serà 10 vegades més petita el dia 30, quan la distància aparent entre els dos astres serà menor que un diàmetre lunar. 

Durant la segona part de l'estiu només veurem Saturn. Des de principis d'agost, Mart serà visible a primera hora del dia. Venus ho serà a mitjans de mes i Júpiter des de primers de setembre.

Eclipsis

El dia 13 de setembre hi haurà un eclipsi parcial de Sol, però no serà visible a casa nostra. Només es podrà veure des de l'Antàrtida i l' Àfrica meridional.

Pluges de meteors

Les dues pluges d'estels més intenses de l'estiu són les Delta Aquàrides, amb un màxim al voltant del 30 de juliol, i els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç. El seu màxim es dóna al voltant del 12 d'agost. Si el temps no fa la guitza hi haurà bones condicions per a l'observació perquè coincidirà amb una Lluna molt pròxima a la nova.

Lluna plena

Tindrem la primera lluna plena el 2 de juliol, i les següents el 31 de juliol i el 29 d'agost.

Constel·lacions

Al voltant de l'estrella Polar es veuran Cassiopea, Cefeu, el Cigne, el Drac i les dues Ósses. D' est a sud a oest es veuran Pegàs, l' Àguila, la Coronal Boreal i la Cabellera de Berenice. A prop de l'horitzó es veuran algunes de les constel·lacions zodiacals, de la Verge a Aquari, aquesta última ja prop de l'alba. Entre les estrelles més brillants visibles en aquesta època destaquen les que constitueixen el "triangle de l'estiu": Altair (a l'Àguila), Deneb (al Cigne) i Vega (a la Lira).

Observacions amb prismàtics o petits telescopis

Quan la nit és més fosca per la Lluna nova, es pot intentar veure nebuloses d'emissió com la Llacuna, Omega o la Trífida, i nebuloses planetàries com l'Anell en la constel·lació de Lira o les Peses a la Guineueta.

Amb prismàtics es poden veure les llunes més brillants de Júpiter (quan és visible) i es pot fer un recorregut per la franja estelada de la Via Làctia.

 

 

Anar al contingut