L'agenda astronòmica de la primavera

Alberto Alcántara
Circumpolar sobre Abella de la Conca (Jordi Peró)

Circumpolar sobre Abella de la Conca (Jordi Peró)

Vint dies després de l'entrada de la primavera meteorològica, és el torn de la primavera astronòmica. La nova estació comença dilluns 20 de març, a les 11 hores i 29 minuts hora local, segons el càlcul de l'Observatori Astronòmic Nacional. Tindrem 92 dies i 18 hores per gaudir-la: fins al 21 de juny.

El moment del començament de la primavera, el marca el pas de la Terra per l'equinocci en el seu moviment al voltant del sol. Abans va arribar l'equilux, el dia amb les mateixes hores de llum i de foscor. A la primavera se celebra el Dia Internacional de l'Astronomia, el 29 d'abril.

Observació del cel

Serà una primavera òrfena d'eclipsis, però si us agrada observar el cel tindreu la possibilitat de veure Venus i Saturn al principi del dia. En el cas de Saturn, també serà visible tota la nit al mes de juny.

Mart serà visible al vespre. També hi haurà Júpiter, visible durant la nit fins a mitjans d'abril. El 7 d'abril estarà en el punt de màxim acostament a la Terra i serà més brillant que en qualsevol altra època de l'any. Posteriorment es veurà, al vespre, al costat de Mart.  

Fases de la Lluna

Hi haurà Lluna plena l'11 d'abril, el 10 de maig i el 9 de juny.

Pluges d'estels

Si les condicions hi acompanyen, podrem veure dues pluges d'estels. Entre el 16 i el 25 d'abril hi haurà la dels Lírids, amb un màxim pel dia 22. Poden deixar uns 20 meteors per hora. Aquests meteors es deuen a les partícules del cometa C/1861 G1 Thatcher.

Entre mitjans d'abril i finals de maig hi ha l'opció de contemplar els Eta Aquàrids, associats al cometa Halley. La pluja màxima es preveu entre el 6 i el 7 de maig. La mitjana a l'hemisferi nord és de fins a 30 meteors per hora.

Canvi d'hora

El temut canvi a l'horari d'estiu serà el diumenge 26 de març.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES