Estrasburg

La Unió Europea prohibeix l'impost al sol i fixa un 32% de renovables per al 2030

Els grans partits es feliciten, mentre que els ecologistes qualifiquen l'acord d'"agredolç"

RedaccióActualitzat

Una sessió maratoniana de negociacions entre representants del Parlament Europeu, el Consell d'Europa i la Comissió Europea va acordar aquest dijous la política energètica per fer front al canvi climàtic de cara al 2030.

L'acord comporta que del total d'energia utilitzada a la UE aquell any almenys un 32% sigui d'origen renovable. També promou l'autoconsum, cosa que comporta prohibir l'anomenat "impost al sol" actualment vigent a Espanya.

Aquest acord implica una revisió dels objectius fixats fins ara, i vol ser un esforç per complir amb l'Acord de París contra el canvi climàtic, signat el 2015.

És un acord que ha estat molt celebrat per les principals forces polítiques que l'han negociat. Segons José Blanco, europarlamentari del PSOE i ponent de renovables d'aquesta cambra, farà la UE líder contra el canvi climàtic:

 

 

Blanco ha destacat que l'acord aproximarà la gestió de l'energia als ciutadans:

"L'acord consagra el dret a l'autoconsum, a generar, consumir, emmagatzemar i vendre l'excedent d'energia produïda, i el dret a rebre una remuneració. A més, inclou fons addicionals per facilitar la transició de les regions dependents del carbó."

 

Notícia relacionada - juliol 2017: El govern espanyol no ha cobrat ni un euro de l'impost al sol

 

Crucials els canvis a Espanya i a Itàlia

Han facilitat molt l'acord els canvis de govern que hi ha hagut a Itàlia i a Espanya. Els anteriors governs d'aquests països, sobretot l'espanyol, havien bloquejat aquesta negociació.

Malgrat això, el comissari europeu del PP, Miguel Arias Cañete, precisament de l'àrea d'Energia i Acció Climàtica, l'ha considerat positiu, tot i que prohibeix l'impost al sol promogut i aprovat pel seu partit:

 


Abans d'aquesta macronegociació entre les principals institucions europees, el canvi va passar dilluns, quan el Consell de Ministres europeu d'Energia, reunit a Luxemburg, va impulsar la revisió dels mínims.

 

Documental relacionat (Sense ficció): "Recolució solar"

 

Acord "agredolç"

No han estat tan optimistes les forces polítiques i les entitats ecologistes i mediambientals, que l'han qualificat d'"agredolç", de "poc ambiciós" i "insuficient" per fer front al canvi climàtic.

El que més han criticat els Verds Europeus, Greenpeace, WWF i altres organitzacions és que encara dona vida als biocombustibles, que consideren que poden agreujar el canvi climàtic i, a més, són una amenaça per als boscos europeus i mundials en general.

L'eurodiputat d'Equo Florent Marcellesi ha admès que, tot i ser agredolç, l'acord és "decent":

"És una mala notícia que la UE segueixi apostant massa pels agrocombustibles, que competeixen amb els cultius alimentaris i desforesten països sencers."

 



 

 

ARXIVAT A:
EnergiaUnió EuropeaEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut