L'huracà Maria segueix els passos de l'Irma

Alberto Alcántara

La temporada d'huracans continua en plena efervescència. Aquest dissabte va néixer una nova tempesta tropical a l'Atlàntic. Es diu Maria i podria seguir el recorregut del terrible huracà Irma, tot i que els pronòstics inicials no el preveuen tan intens. En les darreres hores, el Maria ha pujat a categoria d'huracà.

El Centre Nacional d'Huracans (NHC), en el seu darrer informe, comunica que el Maria es troba uns 150 km al nord-est de Barbados i uns 320 km al sud-est d'Hispaniola. Els vents sostinguts s'han elevat a 140 km/h i es movia cap a l'oest nord-oest a uns 20 km/h. S'espera que arribi aquesta nit a Dominica amb categoria 3, i que dimarts al vespre pugi a categoria 4, en ruta cap a Puerto Rico.

El pronòstic actual dibuixa una trajectòria que faria passar aquest sistema tropical pel nord de les Antilles, les illes Verges, Puerto Rico i la República Dominicana. Seria una versió rebaixada de l'Irma, que va tenir conseqüències desastroses al Carib i va arribar amb tota la força al sud dels Estats Units.

L'huracà pot deixar acumulacions de 300 mm, amb pics de fins a 500 mm, a les illes de Sotavent a començaments de setmana, amb el risc derivat d'inundacions i esllavissades de terra.