La sonda Juno mostra Júpiter com mai s'havia vist

La primera volada de la nau a curta distància ha aportat dades que faran replantejar-nos la visió que tenim d'aquest gegant del sistema solar

Alberto AlcántaraActualitzat

L' agència espacial NASA ha publicat les primeres conclusions derivades del pas de la sonda Juno per Júpiter. Les dades retraten el planeta d'una manera innovadora, amb nous detalls sobre el seu camp magnètic o els fenòmens atmosfèrics que canvien moltes de les coses que els científics pensaven.

Un dels descobriments és que els dos pols de Júpiter estan coberts per grups de ciclons gegants del diàmetre de la Terra. Els científics no saben si és una configuració estable o bé és una etapa d'un sistema dinàmic.

Una altra novetat són els descobriments sobre el camp magnètic: se sabia que el camp de Júpiter era el més intens del sistema solar. Les noves mesures de la magnetosfera indiquen que el camp magnètic és unes 10 vegades més fort que el de la Terra, molt més intens, i més irregular, que l'esperat pels models. Això suggereix els científics que el camp podria ser generat a prop de la superfície, per sobre de la capa d'hidrogen metàl·lic.

Juno també està dissenyada per estudiar la magnetosfera polar i l'origen de les poderoses aurores de Júpiter.  Les observacions inicials indiquen que el procés sembla funcionar de manera diferent a Júpiter que a la Terra.

La sonda es va enlairar el 5 d'agost de 2011, i va entrar en l'òrbita de Júpiter el 4 de juliol de 2016. El 27 d'agost, Juno va fer una volada a una distància d'uns 4.000 quilòmetres dels cims dels núvols.

Aquesta setmana, la revista Science ha publicat dos articles que inclouen els resultats d'aquella primera passada. 44 articles més s'han publicat a Geophysical Research Letters.

Juno està en una òrbita polar al voltant de Júpiter. Un cop cada 53 dies, la seva trajectòria s'aproxima al gegant per sobre del seu pol nord, des d'on comença un trànsit de dues hores volant de nord a sud. Vuit instruments científics recullen diferents dades i una càmera va agafant imatges. Un d'aquests trànsits acumula sis megabytes de dades, que poden trigar un dia i mig a descarregar-se.

El pròxim vol serà l'11 de Juliol, i l'objectiu serà passar prop d'una de característiques més emblemàtiques de tot el sistema solar, la Gran Taca Vermella de Júpiter.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut