La primavera més plujosa en 69 anys al Pirineu

Néstor GómezActualitzat

Des que va començar a ploure a principis d'any, no ha parat. En només quatre mesos hem passat d'una situació de sequera a obrir comportes per tenir els embassaments plens.

La zona del país que més aigua ha acumulat ha estat el Pirineu i el Prepirineu, on les grans nevades, algunes d'excepcionals, han anat acompanyades de pluges intenses. De fet, punts del Pirineu i del Prepirineu de Lleida han recollit durant aquesta primavera quantitats mai registrades des del 1950, inici del recull de dades. Són: Vielha, Oliana, Tremp i el Pont de Suert.

També algunes zones de Ponent i de la serralada prelitoral han viscut la primavera més plujosa dels darrers 20 anys. No és estrany, doncs, tenir aquesta sensació de pluja dia a dia, perquè ha estat així. Només cal passejar pels boscos que envolten la nostra població per veure el terra moll o xop i la vegetació exuberant.

Però no arreu del país ha plogut tant. Com ja hem comentat algunes vegades, les Terres de l'Ebre encara es troben sota mínims, i només les pluges intenses de principis de juny han trencat aquesta dinàmica tan negativa que s'arrossega des de fa més d'un any.

El mapa d'anomalies de precipitació mostra que les pluges han estat superiors a les habituals durant la primavera a gairebé tot el país, tret de la façana costanera sud i les Terres de l'Ebre.

 

Anar al contingut