La pressió atmosfèrica toca fons amb temporal de vent i mar

Néstor GómezActualitzat

La pressió atmosfèrica ja ha assolit un valor mínim de 986 hPa, i és la més baixa des del 31 de gener del 2015, segons dades facilitades per Josep Pascual, observador meteorològic de l'Estartit.

L'aspecte curiós d'aquesta xifra és el punt de partida: la pressió atmosfèrica de la setmana passada. Recordem que fa uns dies estàvem sota el domini d'un gran anticicló que va fer pujar la pressió i es va registrar un màxim, dimarts passat,  5 de desembre, de 1.036 hPa. Des d'aleshores, la pressió ha anat baixant. Ara bé, des d'ahir a les 00.00 i fins aquest matí –que és quan s'ha assolit la mínima, la pressió ha caigut 31 hPa; un fort descens que potser heu notat amb mal de cap.

 

 

Aquest descens de la pressió ha anat acompanyat de ventades de garbí, que han provocat molta mala mar a tota la costa catalana, sobretot a la costa nord. El Servei Meteorològic de Catalunya té activat l'avís pel mal estat de la mar, amb avís taronja entre el Baix Llobregat i el Baix Empordà. Amb dades de les boies de Ports de l'Estat, l'ondada màxima, a Begur, ha estat de 6,6 metres, i davant de Barcelona, de 4,7 metres.

 

 

Les ventades han superat els 100 km/h a les zones elevades de muntanya, però no només del Pirineu. Les muntanyes del litoral i prelitoral són les que han rebut l'embat del garbí. A Puig Sesolles, dalt de tot del Montseny, el vent ha deixat un cop de 154 km/h, i a Rocamaura, muntanya situada a l'esquena de l'Estartit, de 108 km/h.

 

 

Anar al contingut