Pluja de Perseids (Jordi Peró)
Pluja de Perseids (Jordi Peró)

La pluja d'estels Lírids arriba al màxim aquesta nit

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquesta nit hi ha previst un màxim de la pluja d'estels coneguda com a Lírids. Són uns meteors provocats pel pas de la Terra per l'estela del cometa C/1861 G1 (Thatcher), que orbita al voltant del Sol una vegada cada 415 anys. La pluja de Lírids sol començar a mitjans d'abril i s'allarga fins al dia 25.

Es preveu una mitjana d'entre 10 i 20 meteors per hora, tot i que es tracta d'una magnitud difícil de preveure. L'Observatori Astronòmic Nacional calcula que la freqüència màxima de meteors serà al voltant de les 20.30 i, per tant, aquesta nit serà propícia per a l'observació.

Serà millor esperar a la posta de la Lluna, que està en fase creixent, perquè el cel quedi més fosc. La Lluna es pondrà a les 2.32 de la matinada. Els meteors poden aparèixer en qualsevol part del cel, encara que el radiant, el punt d'on sembla que provenen, és la constel·lació de la Lira.

La pluja de Lírids està documentada des de fa més de 2.500 anys. Al segle XIX se'n va reportar un episodi excepcional, amb una observació de fins a 167 meteors en 15 minuts. Un altre esclat es va registrar l'any 1982, amb un ritme de 90 Lírids per hora.

Si voleu caçar-les però no sou fotògrafs experts, us proposem una aplicació que us pot ajudar: un curs de fotografia nocturna.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut