Mapa d'anomalia de pluges de gener a maig
Mapa d'anomalia de pluges de gener a maig

La pluja del 2015 no arriba al 50% a la meitat del país

Néstor GómezActualitzat

Quan falten pocs dies per tancar el mes de maig, les pluges dels primers cinc mesos de l'any presenten un dèficit molt important d'aigua a la majoria del país. Si observeu el mapa, a primer cop d'ull predomina el color vermell, és a dir, les pluges registrades són inferiors a la mitjana climàtica.

Un total de 20 comarques han registrat pluges inferiors al 50% en els cinc primers mesos de l'any. 11 comarques se situen amb només un 40% o menys. Són les que estan pintades de vermell intens en el mapa. La primavera climàtica, que comprèn els mesos de març, abril i maig, és l'estació més plujosa de l'any en el triangle format per Tremp, Solsona i les Borges Blanques. En canvi, la pluja d'aquest any no ha arribat als 40% de la mitjana. És el cas de Mollerussa, amb només 62 mm, dels 156 de mitjana. Una de les zones del país amb menys pluja és al nord de la Noguera, a Oliola, on només s'ha recollit un 28% de pluja en cinc mesos, 60 mm d'un total de 212 mm.

 

 

El dèficit de pluges s'estén a gairebé tot el país. Només tres comarques han recollit la pluja estimada, dins els marges del 90 al 110%: Vall d'Aran, Ribera d'Ebre i Priorat. I tan sols a la Terra Alta el balanç de pluja ha estat positiu, amb 282 mm recollits dels 200 de mitjana en 5 mesos.

A banda de la quantitat de pluja, el paraigua tampoc l'hem obert gaire des que ha començat l'any. De fet, el nombre de dies de precipitació superior a 1 mm del 2015 ha baixat un terç a Catalunya. A Barcelona, aquest 2015 només ha plogut 14 dies quan habitualment ja hi hauria 23 dies; al Camp de Tarragona hi ha plogut 15 dies quan normalment hi plou 22 de mitjana; i a la Terra Ferma hi ha plogut 13 dies aquest any, per sota  de la mitjana habitual de 19 dies.

Anar al contingut