La pitjor sequera en dècades a l'Índia afecta més de 300 milions de persones

Néstor GómezActualitzat

Una de cada tres persones de l'Índia està afectada per la sequera.

L'Índia s'enfronta a la pitjor sequera de les darreres tres dècades, amb estralls en l'agricultura, el bestiar i els recursos hídrics. El govern federal ha informat la Cort Suprema que aquesta setmana uns 330 milions d'habitants estan afectats per la sequera.

L'oest de l'estat de Maharashtra, el més ric del país, està sota els efectes d'una escassetat d'aigua sense precedents. El govern ha posat en funcionament trens de 50 vagons per portar aigua a Latur, ciutat situada uns 500 km al sud-est de Bombai, a la regió de Marathwada. Tot i l'espectacularitat de la mesura, amb imatges de trens carregats d'aigua, les quantitats lliurades són molt petites i només dóna per satisfer les necessitats de la meitat de la població d'un milió de persones (tota la regió té més de 19 milions d'habitants).

La sequera s'ha agreujat després d'un 2015 amb pluges monsòniques inferiors a les normals a la major part del país. L'estació plujosa és del juny al setembre i és vital per mantenir les reserves d'aigua de la resta de l'any. A més, la sequera es veurà agreujada durant els propers dos mesos, els més càlids de l'any, quan les temperatures pujaran per sobre dels 40 ºC i s'accelerarà l'evaporació de les aigües dels embassaments.

El govern reconeix que el canvi climàtic i el creixement de la població estan trencant els escassos recursos de l'Índia. El Ministre de Medi Ambient, Prakash Javadekar, va afirmar dimarts que el país està afrontant la pitjor sequera dels últims 30 anys i que les actuacions del govern se centren a fer polítiques de conservació i gestió del medi aquàtic, impulsar nous sistemes de reg i fer més eficient l'ús de l'aigua.

Els pantans es troben actualment al 3% de la seva capacitat. L'Estat està utilitzant 4.000 camions cisterna per abastir d'aigua 7.862 pobles, un desplegament que multiplica per tres la flota de camions del 2015. En la majoria de pobles i ciutats, el subministrament d'aigua d'aixeta es va interrompre fa mesos i en alguns casos, fa gairebé dos anys.

L'Índia té el 17% de la població mundial i només el 4% dels recursos d'aigua dolça de pluja estan disponibles.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut