La petrolera estatal Petroamazonas amenaça el Parc Nacional de Yasuní, a l'Equador

Alberto AlcántaraActualitzat

Sembla difícil avançar cap a la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle mentre es vulgui extreure fins a l'última gota de combustible fòssil del planeta i mentre molts països no trobin alternatives per no fer-ho. És el cas de l'Equador, que vol expandir l'explotació de les grans reserves de petroli a la selva de l'Amazones.

L'empresa petrolera estatal, Petroamazonas, amenaça una de les selves tropicals amb més diversitat d'espècies del món, tot i que la companyia assegura que garantirà un impacte ambiental mínim i utilitzarà la tecnologia adequada.

L'Equador, que pertany a l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), busca recursos per revitalitzar una economia en crisi després d'una caiguda dels preus del petroli i del gran terratrèmol del 17 d'abril de 2016, que va causar més de 600 morts.

L'Equador espera assolir uns ingressos d'uns 2.400 milions de dòlars anuals a partir del 2022. Serà la data d'acabament del desenvolupament dels camps d'Ishpingo, Tambococha i Tiputini (ITT) i el Bloc 31, situat al Parc Nacional de Yasuní, que ocupa una extensió de 9.820 quilòmetres quadrats de selva tropical.

El Parc Nacional de Yasuní ha estat objecte mundial de debat ambiental durant molt de temps. Fa deu anys, l'aleshores president Rafael Correa va demanar als països rics 3.600 milions de dòlars per salvar el parc i compensar els ingressos que es perdrien si no s'hi perforava. La iniciativa va recaptar menys del 4% d'aquesta quantitat, de manera que Correa va desmantellar el pla al cap de sis anys i va autoritzar l'explotació dient que el món havia fracassat a l'Equador.

Els moviments ecologistes i indígenes han demanat a les autoritats que suspenguin el projecte. L'actual president, Lenín Moreno, ha proposat incloure l'assumpte de l'explotació de Yasuní en una consulta popular, juntament amb altres temes. El col·lectiu Yasunidos pressiona perquè la pregunta es faci de manera que es blindi la salut de la selva.

Entre l'ITT i el Bloc 31 hi ha reserves de més de 2.000 milions de barrils de cru. Es requereix una inversió de gairebé 6.000 milions de dòlars. Petroamazonas planeja instal·lar unes 26 plataformes per a la perforació de 651 pous només a l'ITT. Actualment, l'Equador produeix uns 530.000 barrils diaris i espera assolir els 700.000 el 2022.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut