La nadala de l'Institut Meteorològic de Noruega

Un bonic vídeo celebra els 150 anys del Servei Meteorològic Noruec

Francesc MauriActualitzat

L'Institut Meteorològic de Noruega ha fet 150 anys. Una part dels seus treballadors han produït aquest bonic i ben elaborat vídeo titulat: "Neu el dia de Nadal." La música està escrita i també cantada per alguns tècnics i meteoròlegs.

L'Institut Meteorològic de Noruega té tres oficines principals ubicades a Oslo, Bergen i Tromsø. MET Noruega té al voltant de 500 empleats i uns 650 observadors a tot el país. També va operar l'últim vaixell temps que queda al món, el MS front polar, estacionat a l'Atlàntic Nord, fins que es va suspendre a causa de problemes pressupostaris el gener de 2010 i reemplaçat per mesures de satèl·lit i una boia de dades.

L'institut va ser fundat en 1866 amb l'ajuda de l'astrònom i meteoròleg noruec Henrik Mohn.

Menció a banda mereix i, d'aquí el prestigi mundial de la meteorologia noruega, l'escola de Bergen, creada el 1921 per Vilhelm Bjerknes, matemàtic i físic que va ajudar a crear el primer sistema de pronòstic meteorològic fiable. A l' escola van treballar els importants meteoròlegs Solberg i Bergeron, i també el seu fill, Jacob Bjerknes.

La de Bergen va ser una escola de meteorologia amb gran influència amb una anàlisi a escala sinòptica de les previsions de les pertorbacions atmosfèriques. La seva teoria s'acceptaria a escala mundial en la dècada de 1930. També aquesta escola va explicar el 1957 les correlacions entre El Niño i les anomalies climàtiques del sud del Pacífic.

Boniques imatges i bona música que ens acosten a la pionera meteorologia moderna del segle XX

 

 

Anar al contingut